Over

Stageprogramma

Broadening skills

Wanneer ontstond het idee van een stage bij het Innovation & Business-team van VIB?

Els: “In klinisch georiënteerde levenswetenschappen, zoals diergeneeskunde en diergezondheid, wordt het concept van een stage al vele jaren geïmplementeerd, wat jonge clinici de mogelijkheid geeft om voor een beperkte tijd deel te nemen aan een roterend programma bij verschillende medische afdelingen. Ik heb een achtergrond als doctor in de diergeneeskunde en ben redelijk bekend met het idee van een stageprogramma en de mogelijke voordelen ervan. Binnen het tech transfer team van VIB geloven we dat een stageprogramma ook een grote troef is, en een geweldige kans voor jonge en dynamische onderzoekers met interesse in het bedrijfsleven."

Hoe is de stage georganiseerd?

Els: “We willen binnen het relatief kort tijdsbestek van een jaar een geweldige ervaring bieden, terwijl we de balans bewaren tussen de verwachtingen binnen een bepaald vakgebied en de capaciteiten van de jonge sollicitanten.

Het Innovation & Business team van VIB bestaat uit vier verschillende units: Intellectual Property, Business Development, New Ventures en VIB Discovery Sciences. De stagiair brengt telkens 3 maanden door in elke unit. Tijdens die periodes van 3 maanden wisselen we theoretische cursussen af ​​met een verscheidenheid aan praktische oefeningen, begeleid door het hoofd van de afdeling en haar / zijn team. De tijdvakken zijn te kort om alle specifieke kennis en knowhow te verwerven, maar onze stagiaires kunnen in ieder geval binnen een jaar proeven van veel verschillende tech transfer aspecten.”

De installatie van een stageprogramma is een grote troef voor ons team en het biedt een uitstekende gelegenheid voor jonge en dynamische onderzoekers om ook hun vaardigheden te verbreden.
Els Hermans
Els Hermans
voormalig Business Development manager

Het grotere plaatje

Frederik, waarom heb je stage gelopen bij het VIB Innovation & Business team?

Frederik: “Tijdens het schrijven van mijn proefschrift kreeg ik de kans om tijdelijk in te stappen als Business Developer bij VIB HQ. Zo kwam ik in contact met zowel de mensen als de activiteiten van VIB's Innovation & Business team, wat voor mij als promovendus zeker een eye-opener was. Ik heb me aangemeld voor het eerste stageprogramma om mijn vaardigheden op het gebied van bedrijfsontwikkeling te verdiepen en om andere aspecten van tech transfer te ervaren, zoals het creëren van spin-offs, geneesmiddelontwikkeling, en IP.”

In welk opzicht verschilde de stage van je doctoraatswerk?

Frederik: “Tijdens mijn doctoraat moest ik in het lab gefocust blijven op mijn onderzoeksthema, terwijl ik op VIB HQ werd blootgesteld aan een breed scala aan biotech valorisatieroutes. Die ervaring heeft mijn perspectief sterk veranderd. Bovendien vond ik het spannend om totaal nieuwe vaardigheden te kunnen ontwikkelen. De stage vormt de perfecte balans tussen theorie en praktijk.”

Persoonlijke hoogtepunten tot nu toe?

Frederik: “Ik heb aan verschillende wetenschappelijke onderwerpen kunnen werken. Bij het IP-team kwam ik in contact met groepsleiders en onderzoekers van zes verschillende VIB centra. Onder leiding van de IP managers heb ik geholpen met patenteerbaarheid en Freedom to Operate (FTO) -analyses, IP landschaping, de claims voor een nieuw patent opgesteld, en een aanvraag voor een samenwerkingsovereenkomst voltooid. Hierna kwam ik terecht in het New Ventures team. Daar was ik betrokken bij activiteiten variërend van wetenschappelijke ‘due diligence’ tot 'term sheet' onderhandelingen. Het was echt interessant om verschillende partijen te ontmoeten, zoals wetenschappelijke oprichters en onderzoekers, zakenpartners en investeerders. De volgende stap is Business Development en ik kijk er erg naar uit om lid te worden van het VIB Discovery Sciences team! Over het algemeen waardeer ik de flexibiliteit van het team enorm. Hun openheid is absoluut de sleutel tot het succes van de stage.”

Ik werd uit de comfortzone van mijn doctoraat geduwd en werd uitgedaagd door real-time tech transfer cases.
Frederik Van Leemputte
Frederik Van Leemputte
Business Development Manager

Buiten de comfortzone

Op welke manier zijn de stages een aanwinst voor VIB en de cluster?

Els: “Door de mogelijkheid van een stage aan jonge onderzoekers aan te bieden en onze interne expertise voor anderen open te stellen, hopen we verder bij te dragen aan het ecosysteem. We genereren zo een tatentenvijver van hooggekwalificeerde wetenschappers met een degelijke kennis van tech transfer en een beter begrip van het veld. Sommigen van hen zullen betrokken zijn bij valorisatieprojecten en / of zullen ons team versterken als toekomstige collega's. Kortom, we creëren ambassadeurs van VIB, verspreiden de erfenis van VIB en breiden het netwerk uit. ”

Frederik, welke vaardigheden heb je opgedaan die waardevol kunnen zijn voor je toekomstige carrière?

Frederik: “Het programma heeft me er zeker toe aangezet om uit de comfortzone van mijn PhD-project te stappen. Tijdens de stage bij het VIB Innovation & Business Team word je echt ondergedompeld in alle aspecten van tech transfer, nauw verbonden met het biotech-ecosysteem, wat geweldig is voor je netwerk. VIB neemt een centrale positie in binnen het lokale biotech ecosysteem en is een perfecte vertegenwoordiger van de biotech industrie. Bovendien verwerf je soft skills, zoals onderhandelen en stakeholdermanagement. Vaardigheden die je niet per se zou ontwikkelen in een laboratoriumomgeving.”

Een van de belangrijkste rollen van VIB is het opleiden en leveren van een dynamische en hooggekwalificeerde talentenpool voor lokale biotech bedrijven en organisaties. Via dit stageprogramma bieden we bedrijfservaring aan jonge wetenschappers, die hen kunnen helpen om voet aan de grond te krijgen in de industrie.
Johan Cardoen
Johan Cardoen
voormalig algemeen directeur VIB