Hoe onze wetenschappers helpen om COVID-19 te bestrijden

De COVID-19-pandemie zet onze wereld op zijn kop. In het licht van deze wereldwijde crisis zijn wetenschappelijk onderzoek en innovatie nog nooit zo belangrijk geweest. Als onderzoeksinstituut met meer dan 25 jaar ervaring in de levenswetenschappen zet VIB zich ten volle in om het nieuwe coronavirus af te remmen. VIB-wetenschappers, samen met binnen- en buitenlandse partners, werken onvermoeibaar door om onze expertise en infrastructuur in te zetten in de strijd tegen COVID-19. 

Op weg naar een Covid-19 geneesmiddel

De VIB teams van Xavier Saelens en Nico Callewaert werken aan veelbelovende kandidaat-geneesmiddelen om COVID-19 te behandelen. Dit werk leidde reeds tot de oprichting van een nieuw startup bedrijf, ExeVir Bio, om deze medicijnen zo snel mogelijk naar patiënten te brengen. 

In onderstaand filmpje leggen Xavier Saelens en collega's uit hoe ze onmiddelijk de link maakten tussen de COVID-19-uitbraak en een lama-antilichaam in hun labo-diepvries.

Klinische studies COVID-19

Veel van VIB’s onderzoeksgroepen hebben studies opgezet om inzicht te verwerven in de reactie van ons immuunsysteem op COVID-19. Ze onderzoeken ook hoe het immuunsysteem kan worden ondersteund, vooral bij de meest ernstig getroffen patiënten. Bart Lambrecht leidt verschillende klinische studies in heel België. Er wordt onder meer getest of bestaande geneesmiddelen kunnen ingezet worden om COVID-19-patiënten te behandelen.

COVID-19 testen

VIB heeft als toonaangevend instituut in de levenswetenschappen bijgedragen tot de opschaling van de testcapaciteit voor COVID-19.

Het belang van tech transfer bij de de strijd tegen COVID-19

Jérôme Van Biervliet, Algemeen Directeur van VIB, legt uit hoe VIB-wetenschappers onvermoeibaar door werken om hun expertise in te zetten in de strijd tegen COVID-19. Vervolgens gaat Koenraad Debackere in op het belang van tech transfer. Als hoogleraar en algemeen beheerder van de KU Leuven is Koenraad Debackere gepassioneerd door valorisatie van wetenschappelijk onderzoek en technologietransfer. Hij is een veelgevraagd adviseur voor het Vlaamse innovatiebeleid en volgt de biotech sector van nabij.