Bouw mee aan de wereld van morgen door VIB te steunen!

Bij VIB geloven we sterk in de combinatie van uitmuntende (basis)wetenschap met maatschappelijk relevante toepassingen. De missie van VIB is dan ook om op een sociaal verantwoorde manier de maatschappij vooruit te helpen met behulp van baanbrekende wetenschap. 

De onderzoekers verbonden aan VIB verrichten topwetenschap in verschillende domeinen die ons kunnen helpen huidige en toekomstige uitdagingen het hoofd te bieden. Van de zoektocht naar behandelingen voor dementie en kanker tot een gezonde, duurzame manier om een groeiende wereldbevolking van voedsel te voorzien in uitdagende omstandigheden, VIB onderzoek omvat dit allemaal.

Om de maatschappelijke impact van het VIB-onderzoek nog te vergroten, lanceerde VIB recent het VIB-Grand Challenges Programma. Dit initiatief heeft als doel om - binnen de Duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties - nieuwe toepassingen met tastbare maatschappelijke impact te ontwikkelen op het gebied van innovatieve en/of gepersonaliseerde diagnostiek en behandelingen, controle van epidemieën, en duurzame landbouw. 

Het gaat om baanbrekende projecten die starten van reële noden en problemen uit de praktijk waarbij VIB-onderzoekers met artsen en andere belanghebbenden hun expertises bundelen om tot bruikbare oplossingen te komen met maximale maatschappelijke impact. Momenteel zitten er reeds 6 projecten in dit programma:

 

  • snellere diagnose van leveraandoeningen
  • betere voorspelling van respons op immuuntherapie bij kanker
  • nieuwe behandelingen op basis van microbiota voor darmaandoeningen
  • nieuwe strategieën om geneesmiddelen gerichter in de hersenen te loodsen
  • verbeterde en gepersonaliseerde behandelingsaanpak voor reumatische aandoeningen
  • verbeterde diagnose van primaire immuundeficiëntie

Niets van dit zou mogelijk zijn zonder verschillende bronnen van steun. Ook u kan hieraan bijdragen met een gift. Vanaf €40 bezorgen wij u het volgende jaar een fiscaal attest.  45% van uw gift kan u recupereren via uw belastingaangifte. U kan dit doen door een bedrag over te maken op een rekeningnummer van VIB vzw met de vermelding ‘Steun VIB-onderzoek’ (BNP PARIBAS FORTIS: BE92 0017 1194 5623 - KBC: BE10 7450 6867 9204).

Overweegt u een bestemming voor een deel van uw vermogen na uw aards bestaan of denkt u aan een duo-legaat neem dan gerust contact op met Wim Goemaere, Operationeel Directeur VIB. Wij bespreken graag de eventuele mogelijkheden om u langs deze weg de kans te geven bij te dragen aan ons onderzoek.

Vlaams Darmflora project

In onze darmen bevindt zich een ingewikkeld ecosysteem van microben – de darmflora. Deze darmflora en de bacteriën die er deel van uitmaken worden meer en meer in verband gebracht met allerhande aandoeningen, zoals darmontstekingen, diabetes, overgewicht, en depressie.

Om de invloed van onze daarmflora op onze gezondheid beter te begrijpen, startte prof. Jeroen Raes het Vlaams Darmflora project op. In dit ambitieuze project verzamelen en onderzoeken de wetenschappers stoelgangstalen van meer dan 5000 vrijwilligers.  Dat is wereldwijd nog nooit op deze schaal gebeurd.

Hier vind je alle info over het onderzoeksproject en leer je hoe je kan bijdragen.