Over

Ecosysteem

Ontwikkeling en groei van de lifesciencescluster in Vlaanderen

Technologietransfer is stevig verankerd in de missie van VIB. Het is ons doel om ons onderzoek te vertalen naar producten voor patiënten, landbouwers, en consumenten, en tegelijkertijd nieuwe economische activiteit en werkgelegenheid te creëren. VIB levert daarmee een aanzienlijke bijdrage aan de groei en ontwikkeling van de lifesciencescluster in Vlaanderen. 

Dankzij zijn start-ups, opleidingen, samenwerkingen met bedrijven, initiatieven om internationale investeringen aan te trekken, en de bouw van faciliteiten voor lifesciencesbedrijven is VIB een katalysator voor de Vlaamse cluster.

VIRTUELE TOUR VAN VIB'S FACILITEITEN

Bezoek VIB's faciliteiten in deze virtuele tour van Flanders Investment & Trade. Dit platform – compleet met interactieve kaart, verhalen en 360°-tours – toont het life sciences- en health ecosysteem vanuit alle hoeken.

Stimuleren van de Vlaamse biotechcluster

Naast samenwerken met lokale ondernemingen (50% van onze overeenkomsten worden afgesloten met bedrijven uit onze regio) en de oprichting van nieuwe bedrijven in onze regio beschikt VIB over een heel arsenaal aan andere mechanismen om de Vlaamse lifesciencescluster te stimuleren.

VIB verleent structurele en ad-hocondersteuning aan verschillende andere teams die zich bezighouden met technologietransfer in Vlaanderen en daarbuiten. Wij moedigen onze onderzoekers aan om in de lokale industrie aan de slag te gaan, bouwen bio-incubators, werken actief mee aan het aantrekken van buitenlandse bedrijven en zijn een van de oprichters van flanders.bio, de regionale clusterorganisatie voor de levenswetenschappen.

De Vlaamse biotechsector geniet een uitstekende reputatie

Meer dan 300 bedrijven en startups werken aan innovatieve geneesmiddelen en oplossingen om onze landbouw en mobiliteit duurzaam te maken. Hierna geven 6 betrokkenen uit dit ecosysteem hun visie over de evolutie, ,uitdagingen en toekomst van de Vlaamse biotech.

Tim Van Hauwermeiren - argenx

Jo Bury, Algemeen directeur van VIB, legt uit welke rol VIB speelt in het Vlaamse biotech ecosysteem. Een van de parels in dit ecosysteem is argenx, een biotechbedrijf met vestigingen in Gent, en ondertussen ook in Boston en Tokyo. Het specialiseert zich de ontwikkeling van geneesmiddelen voor de behandeling van ernstige ontstekings- en kankerziekten. CEO Tim Van Hauwermeiren vertelt waarom hij voor de biotechsector koos, wat de uitdagingen zijn voor argenx en wat het succes verklaart van de Vlaamse biotech.

Luc Van den Brande en Hilde Crevits

Johan Cardoen, voormalig Algemeen Directeur van VIB, legt uit welke rol VIB speelt in de lokale lifesciencescluster. De beslissing om VIB op te richten, werd genomen in 1995, onder impuls van toenmalig Vlaams minister-president Luc Van den Brande. Hij beschouwt het nog altijd als één van zijn belangrijkste realisaties. Voor huidig Vlaams vice-minister-president en minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits blijft VIB en de biotech sector een belangrijk speerpunt in het innovatiebeleid.

Johan Cardoen, voormalig Algemeen Directeur van VIB, legt uit welke rol VIB speelt in de lokale lifesciencescluster. De beslissing om VIB op te richten, werd genomen in 1995, onder impuls van toenmalig Vlaams minister-president Luc Van den Brande. Hij beschouwt het nog altijd als één van zijn belangrijkste realisaties. Voor huidig Vlaams vice-minister-president en minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits blijft VIB en de biotech sector een belangrijk speerpunt in het innovatiebeleid. 

Patrik De Haes - Oxurion

Patrik De Haes is CEO van Oxurion, een biotechbedrijf uit Leuven dat gespecialiseerd is in oogziekten aan de achterkant van het oog, voor mensen met diabetes. Oxurion is de opvolger van Thrombogenics, een biotechbedrijf dat erin slaagde een medicijn voor oogziekten te ontwikkelen en op de markt te brengen. Maar het werd geen commercieel succes. We spreken met Patrik De Haes over de lessen uit dat verhaal en de uitdagingen voor de Vlaamse biotechcluster. Christina Takke, Managing Partner van V-Bio Ventures, leidt deze video in.

Michel Casselman - PMV

Michel Casselman is algemeen manager van Participatie Maatschappij Vlaanderen. PMV is een investeringsmaatschappij die vooral in beloftevolle technologiebedrijven investeert. Ze is goed voor een portefeuille van circa 1 miljard, waarvan meer dan 10 procent geïnvesteerd werd in de life sciences sector. PMV participeert onder meer in een aantal biotech bedrijven en werkt nauw samen met VIB. Geert Noels, CEO van Econopolis, leidt deze video in.

Ajit Shetty - Janssen Pharmaceutica

Ajit Shetty is erevoorzitter van Janssen Pharmaceutica en voorzitter van VIB. Tijdens zijn loopbaan bij het farmaconcern zag hij de biotech als nieuwe sector ontstaan. In dit interview praat hij over de maatschappelijke uitdagingen vandaag, hoe biotechbedrijven mee voor de oplossingen kunnen zorgen en wat de impact van de covid-19 crisis is op de verdere ontwikkeling van de sector. Pascale Engelen, Co-Managing Director van flanders.bio, leidt deze video in. 

Onne Van de Stolpe - Galapagos

Onno van de Stolpe is CEO en oprichter van Galapagos, een Belgisch biotechbedrijf dat beursgenoteerd is. Galapagos werd 22 jaar geleden opgericht en telt intussen 1.100 medewerkers. Het ontwikkelt een reeks nieuwe geneesmiddelen, onder meer tegen reumatoïde artritis, de ziekte van Crohn en psioriasis. Claire Tillekaerts, CEO van Flanders Investment & Trade, leidt deze video in.