Experimenteer er op los in de klas of thuis

Wij bieden leerkrachten de kans om samen met de leerlingen in de klas (of thuis) aan de slag te gaan en tal van interessante experimenten uit te voeren. Hierbij is het nuttig om op voorhand te bekijken hoe je dit praktisch zal aanpakken.

   
     3e graad lager onderwijs
     1e graad secundair onderwijs
 

 

   

Bezoek van een echte wetenschapper

Wetenschap op Stap richt zich naar kinderen van het 5e en 6e leerjaar basisonderwijs. Met dit schoolproject wil VIB jonge kinderen enthousiast maken voor biowetenschappen door echte onderzoekers naar de klas te brengen. De leerlingen verdiepen zich vooraf in het onderwerp, zodat ze gerichte vragen kunnen stellen. De bedoeling is dat het bezoek als hoogtepunt of leidraad dient van een wetenschapsproject in de klas. 

Meer info


     3e graad lager onderwijs
 

 

 

 

 

_________________________________________________________________________________

Leerkacht van de Vrije Basisschool De Zilverberg:

"Wetenschap op Stap is een zeer tof schoolproject. Als leerkracht is dit zeer welkom, aangezien wij nu eenmaal niet in alles gespecialiseerd kunnen zijn. Het is voor de leerlingen boeiend en leuk om een specialist in wetenschappen op bezoek te krijgen!"

_________________________________________________________________________________

DNA-kit

​VIB leent elektroforesekits uit aan leerkrachten, zodat het mogelijk wordt om in de klas DNA te scheiden en te visualiseren. Een kit bevat twee electroforesetoestellen, DNA-materiaal en een protocol. Indien het protocol juist gevolgd wordt, kan de proef vier keer uitgevoerd worden.

We lenen de DNA-kit steeds uit voor twee werkweken, van maandag tot de volgende vrijdag. Ze zal worden geleverd per koerier op het secretariaat van je school. 

Je kan een kit uitlenen voor het schooljaar 2020-2021 door een mail te sturen naar Katrijn De Bock.

 

Bekijk hier de gebruiksaanwijzing
 

     
     2e en 3e graad secundair onderwijs
 

ELISA-kit

​Met een ELISA-kit wordt het mogelijk om in de klas een infectie op te sporen. De ELISA-kit wordt enkel uitgeleend aan leerkrachten. Het enige wat terug moet worden gestuurd na het uitvoeren van de proeven zijn de micropippetten.

De kit wordt op maandag door een koerier geleverd op het secretariaat van de school. Vanaf de levering heb je twee werkweken de tijd om de proef uit te voeren en het materiaal te gebruiken.

Je kan een ELISA-kit uitlenen voor het schooljaar 2020-2021 door een mail te sturen naar Katrijn De Bock.
 

Bekijk hier de gebruiksaanwijzing
 

 
     3e graad secundair onderwijs
 

 

Waarom is bloed rood?

Project Bloed richt zich naar leerlingen uit het 6de jaar van het basisonderwijs. Via Project Bloed leren de kinderen het belang van bloed in hun leven kennen.

Samen met een begeleider van Natuur & Wetenschap, tovert VIB het klaslokaal van de leerlingen tot een echt labo. Aan de hand van een leuke presentatie, eenvoudige proefjes en het analyseren van de resultaten, gaan de kinderen op verkenning in de wereld van 'bloed'.
 

Meer info
 


     3e graad lager onderwijs
 

Haal virtueel een onderzoeker naar je klas

Tijdens ons jaarlijkse Biotechdag, gaven verschillende wetenschappers het publiek een blik in hun onderzoek. Tal van onderwerpen komen aan bod, van de link tussen darmbacteriën en je gezondheid, orgaantransplantaties tot de revolutionaire CrisprCas9 techniek (Nobelprijs Chemie 2020). Elke presentatie duurt ongeveer 10 minuten.

 Kom MEER te weten over hun onderzoek

     
     3e graad secundair onderwijs
 

 

Ontdek nog meer wetenschap in onze dossiers

De VIB Fact Series is een reeks diepgaande, wetenschappelijk onderbouwde dossiers over uiteenlopende thema's, waaronder dierenproeven, gewasproductie en genoombewerking.

Elk dossier is samengesteld door experts in dat onderwerp, om je de meest actuele informatie te bieden. 

Deze brochures kunnen aangeboden worden als basisinformatie voor in de klas. Daarnaast kunnen ze ook handig zijn als uitgangspunt voor interessante gesprekken tussen de studenten.

 

Bekijk al onze dossiers hier
 

   
     3e graad secundair onderwijs
 

 

Contact

Tiny Sterck, Assistent communicatie

Indien er vragen of onduidelijkheden zouden zijn, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Ook suggesties en feedback zijn steeds welkom, zodat wij onze educatieve projecten kunnen bijschaven waar nodig.

We kunnen er naar uit om al jullie ervaringen en inzichten te ontdekken!