Over

Educatieve projecten

COVID-19 onderzoek

Kennis is macht. COVID-19 heeft dit heel duidelijk gemaakt. Wetenschappers over de hele wereld hebben alles in het werk gesteld om de biologie van het virus te begrijpen en een vaccin te ontwikkelen. Maar kennis is niet alleen voor wetenschappers. Door kennis over COVID-19 aan iedereen, jong of oud, te verstrekken, kunnen we leren waarom bepaalde maatregelen nodig zijn en wat we – wij allemaal – kunnen doen om elkaar veilig te houden.

Experimenteer er op los in de klas of thuis

Wij bieden leerkrachten de kans om samen met de leerlingen in de klas (of thuis) aan de slag te gaan en tal van interessante experimenten uit te voeren. Download de volgende protocols om op voorhand te bekijken hoe je dit praktisch zal aanpakken.

  • Voor de 3de graad lager onderwijs
  • Voor de 1ste graad secundair onderwijs

Bezoek van een echte wetenschapper

Wetenschap op Stap richt zich naar kinderen van het 5e en 6e leerjaar basisonderwijs. Met dit schoolproject wil VIB jonge kinderen enthousiast maken voor biowetenschappen door echte onderzoekers naar de klas te brengen. De leerlingen verdiepen zich vooraf in het onderwerp, zodat ze gerichte vragen kunnen stellen. De bedoeling is dat het bezoek als hoogtepunt of leidraad dient van een wetenschapsproject in de klas.

  • Voor de 3de graad lager onderwijs
Wetenschap op Stap is een zeer tof schoolproject. Als leerkracht is dit zeer welkom, aangezien wij nu eenmaal niet in alles gespecialiseerd kunnen zijn. Het is voor de leerlingen boeiend en leuk om een specialist in wetenschappen op bezoek te krijgen!
Leerkracht van de Vrije Basisschool De Zilverberg

Magische soja en zijn vrienden

Soja is een belangrijk ingrediënt om dierlijke eiwitten te vervangen. Het is de basis voor tofu, tempeh, sojamelk, hummus en ook veggie burgers. Daarnaast wordt soja ook veel gebruikt in voeding voor dieren, zoals koeien en varkens. Maar er is een probleem. Nu nog komt veel van onze soja uit Zuid-Amerika, waar vaak bossen gekapt worden voor de sojateelt. De import van soja zorgt voor een grote ‘ecologische voetafdruk’. Als we soja in België zouden kunnen telen, zou dat niet alleen handig zijn voor ons, maar ook goed voor het milieu. Het is nu nog moeilijk om soja te telen in België. Om dat probleem op te lossen, hebben we jullie hulp nodig.

  • Voor de 3de graad lager onderwijs

Waarom is bloed rood?

Het schoolproject 'De kracht van bloed' richt zich naar leerlingen uit het 6de jaar van het basisonderwijs. Via dit schoolproject leren de kinderen het belang van bloed in hun leven kennen.

Samen met een begeleider van Natuur & Wetenschap, tovert VIB het klaslokaal van de leerlingen tot een echt labo. Aan de hand van een leuke presentatie, eenvoudige proefjes en het analyseren van de resultaten, gaan de kinderen op verkenning in de wereld van 'bloed'.

  • Voor de 3de graad lager onderwijs

Nuttig voor in de klas of thuis

Bekijk hieronder een aantal interessante links die je als leerkracht kan gebruiken voor in de klas, of bekijk het als ouder samen met je kind(eren) thuis . De animaties geven - op een leuke manier - weer hoe het menselijk lichaam werkt en meer bepaald het belang van ons bloed en ons immuunsysteem.

Image
Educatie rond bloed

Er was eens...

Text

Er was eens... (oorspronkelijke titel: Il était une fois...) is een Franse educatieve tekenfilmserie gericht op kinderen in de leeftijd 6 - 10 jaar. Deze uit zes series van 26 episodes bestaande tekenfilmserie werd tussen 1978 en 2008 door regisseur en producent Albert Barillé geproduceerd. Het doel van de serie was zowel de kinderen te onderwijzen en moraal bij te brengen, als ze te amuseren. Bekijk hieronder de Nederlands vertaalde filmpjes.

Image
Educatie boek Adrian Liston

Kinderboek 'Maya’s magnifiek medicijn'

Text

Volg Maya in haar ontdekkingsreis naar vaccinaties – de meest magnifieke medicaties. Maya leert hoe ons immuunsysteem werkt en hoe vaccinaties het immuunsysteem sterker maken. Zowel bij het immuunsysteem als bij een loopwedstrijd blijft de les duidelijk – oefening baart kunst! Dit kinderboek werd geschreven door Prof. Adrian Liston.

DNA-kit ​

VIB leent elektroforesekits uit aan leerkrachten, zodat het mogelijk wordt om in de klas DNA te scheiden en te visualiseren. Een kit bevat twee electroforesetoestellen, DNA-materiaal en een protocol. Indien het protocol juist gevolgd wordt, kan de proef vier keer uitgevoerd worden. We lenen de DNA-kit steeds uit voor twee werkweken, van maandag tot de volgende vrijdag. Ze zal worden geleverd per koerier op het secretariaat van je school. Reservaties voor volgend schooljaar kunnen worden gemaakt vanaf augustus 2023 door een e-mail te sturen naar Tiny Sterck.
 

  • Voor de 2de en 3de graad secundair onderwijs

ELISA-kit

Met een ELISA-kit wordt het mogelijk om in de klas een infectie op te sporen. De ELISA-kit wordt enkel uitgeleend aan leerkrachten. Het enige wat terug moet worden gestuurd na het uitvoeren van de proeven zijn de micropippetten. De kit wordt op maandag door een koerier geleverd op het secretariaat van de school. Vanaf de levering heb je twee werkweken de tijd om de proef uit te voeren en het materiaal te gebruiken.

Reservaties voor volgend schooljaar kunnen worden gemaakt vanaf augustus 2023 door een e-mail te sturen naar Tiny Sterck.

  • Voor de 3de graad secundair onderwijs

Haal virtueel een onderzoeker naar je klas

Tijdens onze Biotechdag gaven verschillende wetenschappers het publiek een blik in hun onderzoek. Tal van onderwerpen kwamen aan bod, van de link tussen darmbacteriën en je gezondheid, orgaantransplantaties tot de revolutionaire CrisprCas9 techniek (Nobelprijs Chemie 2020). De presentaties zijn opgenomen en kun je tonen in je klas als je een specifiek wetenschappelijk onderwerp bespreekt. Elke presentatie duurt ongeveer 10 minuten.

  • Voor de 3de graad secundair onderwijs
VIB Fact Series

Ontdek nog meer wetenschap in onze dossiers

De VIB Fact Series is een reeks diepgaande, wetenschappelijk onderbouwde dossiers over uiteenlopende thema's, waaronder dierproeven, gewasproductie en genoombewerking.

Elk dossier is samengesteld door experts in dat onderwerp, om je de meest actuele informatie te bieden. 

Deze brochures kunnen aangeboden worden als basisinformatie voor in de klas. Daarnaast kunnen ze ook handig zijn als uitgangspunt voor interessante gesprekken tussen de studenten.

  • Voor de 3de graad secundair onderwijs

Contactinformatie

Name
Tiny Sterck
Function
Communications Officer ꓲ Education