Alle VIB nieuws

Hier vindt u de laatste persberichten over VIB onderzoek en ander belangrijk nieuws.

geen vertaling beschikbaar Connecting to adapt: signals sent between the inner- and outermost cells of plants communicate soil nutrient availability

17/09/2020

A unique collaborative effort by the De Rybel (VIB-UGent Center for Plant Systems Biology) and Saeys (VIB-UGent Center for Inflammation Research) labs has pioneered the development of single-cell transcriptomics in plants. In doing so, they identified how plants translate indications of low phosphate availability into growth adaptation. 

geen vertaling beschikbaar VIB and BOZAR: Science meets art

08/09/2020

Science and society are not separate entities. Scientific research is embedded in society and culture, which, in turn, are shaped by science. To explore this interaction, VIB has engaged in a collaboration with BOZAR and GLUON, in the context of its Grand Challenges Program (GCP). The aim of this collaboration is that some of the scientists involved in the Grand Challenges projects meet with international artists to explore the interfaces between art and science. This voyage of discovery will ultimately result in a work of art inspired by science.

Europese gezondheidszorg verbeteren met celgebaseerde, interceptieve geneeskunde

07/09/2020

Honderden innovatoren, voorlopers op het gebied van onderzoek, clinici, marktleiders en beleidsmakers uit Europa delen een visie met betrekking tot het verbeteren van de gezondheidssector. Ze hebben in twee publicaties - een standpuntartikel in het vakblad Nature en het vakblad LifeTime Strategic Research Agenda - een gedetailleerd plan van aanpak gepresenteerd met betrekking tot het gebruik van de laatste wetenschappelijke doorbraken en nieuwste technologieën in het komende decennium om menselijke cellen te kunnen vastleggen, begrijpen en behandelen tijdens de levensloop van een individu.

Verschillende soorten leukemiecellen detecteren tijdens chemotherapie

19/08/2020

Een nieuwe technologie die genetische defecten in duizenden individuele cellen tegelijkertijd kan detecteren, werpt nieuw licht op de ontwikkeling van leukemie en hoe cellen reageren op chemotherapie. Onderzoekers van VIB, KU Leuven en UZ Leuven, onder leiding van Prof. Jan Cools (VIB-KU Leuven Centrum voor Kankerbiologie), gebruikten een nieuwe technologie om de genetische defecten te onderzoeken in individuele leukemiecellen van patiënten met T-cel leukemie (T-ALL). Hun resultaten tonen aan dat bloed- en beenmergmonsters van elke patiënt een verscheidenheid aan leukemiecellen bevatten, veel meer dan eerder was ontdekt. De detectie van deze verscheidenheid aan leukemiecellen geeft ons nieuwe informatie over de ontwikkeling van leukemie en over de reactie van patiënten op chemotherapie.

Van stamcel tot zenuwcel: een kwestie van timing

14/08/2020

Mitochondriën zijn kleine organellen die elke cel in ons lichaam voorzien van levensnoodzakelijke ‘brandstof’. Ze zijn dus van cruciaal belang, zeker voor onze hersenen, die enorm veel energie verslinden. In het prestigieuze vakblad Science staat deze week te lezen hoe een Belgisch team van onderzoekers onder leiding van professor Pierre Vanderhaeghen een sleutelrol voor mitochondriën bij onze hersenontwikkeling blootlegt. De baanbrekende bevindingen kunnen niet alleen helpen verklaren hoe de mens als soort doorheen de evolutie een groter stel hersenen ontwikkelde, maar ook hoe defecte mitochondriën kunnen leiden tot tal van hersenziekten.

Nieuwe VIB spinoff werkt aan geneesmiddel tegen COVID-19, eerste patiënttesten in november

12/08/2020

Onderzoekers van VIB-UGent hebben aangetoond dat lama-antilichamen kunnen beschermen tegen COVID-19 in proefdieren. Om deze antilichamen verder te ontwikkelen tot een geneesmiddel werd in de schoot van VIB een startup opgericht, ExeVir Bio.  Het nieuwe bedrijf start met testen in patiënten in de komende maanden. De wetenschappers hopen dat het medicijn tegen de lente van 2021 inzetbaar is.

 

Leuvense wetenschappers ontrafelen hoe kankercellen schakelen naar agressievere vorm

03/08/2020

Niet alle kankercellen zijn hetzelfde. Zelfs binnen dezelfde tumor kunnen sommige cellen agressiever zijn dan andere. Een team van wetenschappers onder leiding van Stein Aerts (VIB-KU Leuven Centrum voor Hersenonderzoek) heeft de genetische regulatie in kaart gebracht die melanoom huidkankercellen invasiever maakt. De bevindingen kunnen verder onderzoek naar betere kankerbehandelingen vooruit helpen.