04/09/2020

Onderzoekers aan het VIB-KU Leuven Centrum voor Hersenonderzoek ontrafelden een nieuw mechanisme dat ontstoken weefsel overgevoelig maakt. De nieuwe bevindingen van professor Thomas Voets en zijn team kunnen op termijn bijdragen aan nieuwe behandelingen tegen chronische pijn.

Wanneer je een hete pan aanraakt, trek je je hand automatisch weg en voel je onmiddellijk een brandende pijn. Die plotse pijn is onaangenaam maar wel nuttig: het is een alarmsignaal dat ons waarschuwt dat hoge temperaturen gevaarlijk zijn. Maar soms doet dit alarmsysteem niet wat het moet, bijvoorbeeld als gevolg van een ontsteking of een letsel. Zenuwimpulsen kunnen dan verkeerdelijk uitgestuurd worden, zelfs bij temperaturen die normaal niet pijnlijk zijn. Een douche nemen, bijvoorbeeld, of gewoon wandelen in de zon kan dan al een brandende pijn uitlokken; in de meest extreme gevallen van chronische pijn kan dit zelfs continu zijn. Onderzoekers zoals professor Thomas Voets (VIB-KU Leuven) proberen te begrijpen wat er misloopt met de pijnsignalisatie in ons lichaam, in de hoop uiteindelijk nieuwe behandelingsmogelijkheden te vinden voor pijnpatiënten.

Temperatuursensoren en ontsteking
Voets en zijn team bestuderen zogenaamde TRP-ionenkanalen. Ionenkanalen zijn eiwitten die in de celmembranen van onze zenuwcellen poortjes vormen voor geladen ionen. Het is die stroom van geladen ionen die de elektrische signalen opwekt waarmee onze zenuwcellen met elkaar communiceren. 

Voets: “Uit eerder onderzoek weten we dat er drie TRP-ionenkanalen zijn die werken als temperatuursensoren bij een acute pijnreactie op hitte. Om de mechanismen achter overgevoeligheid beter te begrijpen, wilden we weten of deze drie TRP-kanalen, beter bekend als TRPM3, TRPA1 en TRPV1, ook gedereguleerd raken in ontstoken weefsel.”

De onderzoekers bestudeerden het effect van een lokale ontsteking in de achterpoot bij muizen. "Voor één van de drie ionkanalen, TRPM3, stelden we onmiddellijk verschillen vast tussen de ontstoken en de niet-ontstoken achterpoot", legt Marie Mulier uit, doctoraatsstudent in het laboratorium van Thomas Voets. "Er waren méér TRPM3 ionenkanalen in de zenuwcellen van de ontstoken achterpoot in vergelijking met de zenuwcellen in de andere, onaangetaste poot."

Overgevoeligheid verminderen
Door de activiteit van de zenuwcellen te meten, zowel in de fijne uiteinden van de huid in de poot zelf, als in hun cellichamen dicht bij het ruggenmerg, ontdekten de onderzoekers dat de TRP-kanalen alle drie hyperactief waren in de ontstoken poot, wat de verhoogde warmtegevoeligheid verklaart. Ze testten ook of ze die overgevoeligheid konden voorkomen door de TRPM3 ionenkanalen te blokkeren. Dat bleek inderdaad het geval te zijn. 

"Ons onderzoek wijst erop dat de toename van TRPM3 ionenkanalen in zenuwcellen een belangrijke oorzaak is van de warmte-overgevoeligheid van ontstoken weefsel", zegt Voets. "Geneesmiddelen die de TRPM3-activiteit dempen, kunnen dus een interessante piste om pijn en overgevoeligheid bij patiënten tegen te gaan."


Publicatie
Upregulation of TRPM3 in nociceptors innervating inflamed tissue, Mulier et al. 2020 eLife

Vragen
Een doorbraak in onderzoek betekent niet hetzelfde als een doorbraak in de geneeskunde. De verwezenlijkingen van VIB-onderzoekers kunnen de basis vormen voor nieuwe therapieën, maar het ontwikkelingstraject neemt nog jaren in beslag. Dit kan veel vragen oproepen. Daarom vragen we u om in uw reportage of artikel te verwijzen naar het e-mailadres dat VIB hiervoor ter beschikking stelt. Iedereen kan er met vragen omtrent dit en ander medisch gericht onderzoek terecht: patienteninfo@vib.be. 
 

Deel dit verhaal

Research