16/12/2019

België, 16 december 2019 - VIB en KU Leuven stellen vandaag een nieuwe venture voor: Augustine Therapeutics. Deze spin-off ontwikkelt innovatieve therapieën voor patiënten die lijden aan de ziekte van Charcot-Marie-Tooth. Augustine haalde 4,2 miljoen euro zaaikapitaal op bij V-Bio Ventures, PMV, Advent France Biotechnology, Gemma Frisius Fonds en VIB.

Augustine Therapeutics is een VIB en KU Leuven spin-off gericht op de ontdekking en ontwikkeling van innovatieve geneesmiddelen voor patiënten die lijden aan de ziekte van Charcot-Marie-Tooth (CMT) en andere neuromusculaire aandoeningen. CMT is een van de meest voorkomende erfelijke aandoeningen van het perifere zenuwstelsel en treft wereldwijd ongeveer 10 tot 30 op 100.000 mensen. De ziekte wordt gekenmerkt door een progressieve spierontzenuwing, waardoor gewone dagelijkse activiteiten steeds moeilijker worden voor de patiënt. De huidige therapieën voor CMT zijn beperkt tot behandelingen die de symptomen louter verlichten. 

Het nieuwe bedrijf is voortgekomen uit het baanbrekende onderzoek van het VIB-KU Leuven-laboratorium van Ludo Van Den Bosch en een samenwerking tussen de laboratoria van Joris de Wit en Bart De Strooper (beide VIB-KU Leuven). Ludo Van Den Bosch legt uit: "We hebben meerdere biologische processen in perifere neuropathieën ontdekt die veelbelovende therapeutische doelwitten kunnen zijn voor CMT. De validatie en uitgebreide analyse van de onderliggende biologie van die targets vormt een uitstekende basis voor de ontwikkeling van nieuwe therapieën." 

Het team van VIB Discovery Sciences heeft de leiding over de preklinische ontwikkeling van de nieuwe therapieën. Jérôme Van Biervliet, hoofd van VIB Discovery Sciences: "We hebben Augustine Therapeutics in het leven geroepen om uiterst innovatieve producten te ontwikkelen voor patiënten die lijden aan ernstige neuropathieën. De ontdekkingen van de wetenschappers van VIB-KU Leuven zijn het ideale startpunt voor de pijplijn van het nieuwe bedrijf. Het team van VIB Discovery Sciences heeft uitgebreide industriële ervaring en beschikt over de vereiste expertise op het gebied van geneesmiddelenonderzoek voor de eerste fases in de ontwikkeling van een geneesmiddel."

Augustine Therapeutics haalde tijdens een financieringsronde een zaaikapitaal van 4,2 miljoen euro op. Het bedrijf is ontstaan uit de gezamenlijke inspanningen van VIB, KU Leuven, V-Bio Ventures, PMV, Advent France Biotechnology en het Gemma Frisius Fonds. Augustine Therapeutics is een uitstekend voorbeeld van VIB's visie op spin-off co-creatie met zakenpartners en investeerders: de investeerders brachten niet alleen kapitaal aan, maar blijven ook betrokken bij het dagelijkse management van de start-up. 

Ward Capoen, Principal bij V-Bio Ventures: "We zijn er trots op dat we samen met VIB een internationaal syndicaat van gerenommeerde investeerders voor Augustine Therapeutics hebben opgebouwd. We willen Augustine helpen groeien en het bedrijf voorbereiden op een mooie toekomst in de zoektocht naar nieuwe behandelingen voor patiënten die lijden aan neuromusculaire aandoeningen."

David Devigne, Senior Investment Manager bij PMV: "We zijn vereerd om deel uit te maken van de oprichting van een unieke start-up in Vlaanderen die focust op de ontdekking en ontwikkeling van nieuwe, hoogwaardige therapieën voor neuromusculaire aandoeningen met grote onvervulde medische behoeften."

Research