20/02/2020

Montis Biosciences kondigt de lancering aan met 8,4 miljoen euro aan startkapitaal, opgehaald bij een internationaal investeerderssyndicaat. Het bedrijf legt zich toe op de ontwikkeling van een nieuwe immuno-therapeutische behandeling van kanker. Montis zal de interactie tussen onze natuurlijke afweercellen en tumoren gebruiken om met behulp van therapieën de immuunreacties van ons lichaam tegen kankercellen aan te sturen. 

Montis werd opgericht door het investeringsfonds Droia Ventures, VIB en KU Leuven. Het bedrijf steunt op het onderzoek van de laboratoria van Peter Carmeliet (VIB-KU Leuven) en Massimiliano Mazzone (VIB-KU Leuven). Voor het startkapitaal kregen de oprichters versterking van investeerders LS Polaris Innovation Fund, ALSA Ventures en Pfizer Ventures, de risicokapitaal afdeling van Pfizer Inc. (NYSE: PFE).

Bloedvaten bepalen de toevoer van immuun cellen in tumoren. Dat doen ze onder leiding van afweercellen die bloedvaten stimuleren om immuun cellen aan te trekken en door te laten, de zogenaamde ‘perivasculaire macrofagen’. Deze cellen kunnen ook de werking van bloedvaten stilleggen waardoor de immuunrespons rond de tumor onderdrukt wordt. De nieuwe inzichten van Montis in de manier waarop deze cellen interageren, laten toe om de interacties aan te passen en verzekeren een sterke instroom van nieuwe immuun cellen in de tumor. Het startkapitaal laat Montis toe om te bepalen welke targets prioriteit moeten krijgen en vervolgens de belangrijkste programma’s te valideren en te begeleiden naar klinische studies. Montis zal bovendien haar unieke screening en testplatform uitbreiden om nieuwe targets te identificeren en te valideren. 

“Het wordt steeds duidelijker dat de cellen in de wand van de tumorbloedvaten een grote rol spelen in de immuunreacties bij kanker. De wisselwerking tussen deze cellen bepaalt de respons. Vroegere behandelingen gericht op de tumorbloedvaten hielden hier geen rekening mee en vernietigden de bloedvaten om de toevoer naar de tumor af te snijden”, vertelt Professor Peter Carmeliet. “Ons onderzoek toont aan dat we de bloedvaten beter intact laten en net moeten gebruiken om de juiste immuun cellen naar de tumor te leiden. Dat levert veel krachtigere en duurzamere resultaten op.”

“Dankzij onze aanpak met ‘single cell RNA sequencing’, kunnen we eindelijk de communicatie tussen onze immuun cellen en de bloedvaten van de tumor onderzoeken”, vult Professor Massimiliano Mazzone aan. “Montis is de stap vooruit om dit concept te vertalen naar therapeutische toepassingen."

De raad van bestuur van Montis bestaat uit Luc Dochez (Executive Chairman en partner bij Droia) en Griet Vanpoucke (Head of New Ventures bij VIB), samen met Ellie McGuire (Polaris Partners), Sohaib Mir (ALSA Ventures) en Rana Al-Hallaq (Pfizer Ventures). 

“We zijn bijzonder verheugd dat we de wereldvermaarde wetenschap van de VIB-KU Leuven-laboratoria van Peter Carmeliet en Massimiliano Mazzone kunnen combineren met een investeerderssyndicaat dat uitstekend geplaatst is om het lange termijn succes van het bedrijf te verzekeren”, vertelt Luc Dochez, partner bij Droia en Executive Chairman bij Montis. “Montis hanteert een unieke benadering om solide tumoren aan te pakken, die voor meerdere indicaties een echte paradigmaverschuiving teweeg kan brengen.”

“We zijn enorm blij om met Droia samen te werken in het oncologie veld”, zegt Johan Cardoen, algemeen directeur van VIB. “Montis is het schoolvoorbeeld van hoe wetenschappelijke excellentie aangevuld met ondernemingszin en daadkrachtige investeerders kan resulteren in een veelbelovend nieuw avontuur.” 

 

Research

Share this story

Research