07/07/2020

EMBO is een organisatie die toonaangevende onderzoekers in de levenswetenschappen verenigt om wetenschappelijke excellentie te bevorderen. Elk jaar worden nieuwe leden geselecteerd uit Europese topwetenschappers. EMBO lidmaatschap is een van de meest gewaardeerde erkenningen van excellentie in de levenswetenschappen voor individuele onderzoekers. Prof. Jean-Christophe Marine (VIB-KU Leuven Centrum voor Kankerbiologie), Prof. Jan Steyaert (VIB-VUB Centrum voor Structurele Biologie) en Prof. Alain Goossens (VIB-UGent Centrum voor Plantensysteembiologie) vervoegen dit jaar de overige VIB EMBO leden.


Jean-Christophe Marine en zijn team voeren wereldwijd toonaangevend onderzoek uit in de analyse van moleculair routes die ten grondslag liggen aan het ontstaan, de progressie, en het behoud van kanker. Hun interesses zijn gericht op de mechanismen waarmee kankerspecifieke niet-mutationele (d.w.z. epigenetische en (post-) transcriptionele) gebeurtenissen tumorinitiatie, progressie en therapie-uitkomst beïnvloeden.


Jan Steyaert: “Mijn verkiezing als EMBO lid bevordert de contacten met vakdeskundigen aan de grenzen van mijn onderzoeksinteresses. En het zijn net deze multidisciplinaire netwerken die de vooruitgang van de wetenschap en innovatie stimuleren.”

Alain Goossens en zijn groep onderzoeken hoe planten het delicate evenwicht tussen groei en afweer sturen, met een focus op de productie van bioactieve gespecialiseerde metabolieten. Hun belangrijkste focus is het ontrafelen van de werking van een specifiek hormoon bij de regulering van het plantenmetabolisme, namelijk jasmonaat. De invloedrijke ontdekkingen van zijn groep maken een betere exploitatie van de metabole schatten van de plantenwereld mogelijk.

De nieuwste EMBO-leden van VIB delen hun ervaring na het horen van hun selectie tot EMBO lid:
Jean-Christophe Marine: “Als junior groepsleider maakt ik deel van het Young EMBO Investigator-netwerk, en dat was zeer stimulerend en nuttig voor ons werk. Ik ben nu echt vereerd dat ik door mijn collega's ben geselecteerd als volwaardig EMBO lid en deze club van uitmuntende wetenschappers vervoeg, van wie sommigen echte rolmodellen en mentoren voor mij zijn geweest. Ik dank deze erkenning aan mijn laboratoriumleden, collega's, medewerkers, en adviseurs die mij tijdens mijn carrière enorm hebben geholpen en ondersteund."

Jan Steyaert: “Mijn verkiezing als EMBO lid bevordert de contacten met vakdeskundigen aan de grenzen van mijn onderzoeksinteresses. En het zijn net deze multidisciplinaire netwerken die de vooruitgang van de wetenschap en innovatie stimuleren.”

Alain Goossens: “Het is een geweldig gevoel om gekozen te worden als EMBO lid. Het is een fantastische erkenning van het werk van mijn team. Ik kijk er naar uit om deel te nemen aan dit netwerk van excellente onderzoekers en het onderzoek van mijzelf en eventueel anderen binnen de EMBO gemeenschap naar een hoger niveau te tillen.”

Hun verkiezing tot EMBO lid bevestigt de uitstekende reputatie van VIB in de levenswetenschappen.

Ze sluiten zich aan bij verschillende VIB-collega's die eerder zijn geselecteerd als EMBO lid: Wout Boerjan Jenny Russinova, Patrik Verstreken, Peter Carmeliet, Bart De Strooper, Dirk Inzé, Dietmar Schmucker, Pierre Vanderhaeghen, Cédric Blanpain en Shoshana Wodak. Voormalig VIB-groepsleiders Claudia Bagni, Carlos Dotti, Jiri Friml, Bassem Hassan, Salvador Moncada, Désiré Collen, Walter Fiers, Willy Min Jou, Joël Vandekerckhove en Marc Van Montagu zijn ook geëerd met EMBO lidmaatschap.
Als nieuwe EMBO leden zullen prof. Marine, prof. Steyaert en prof. Goossens zitting nemen in de EMBO raad, commissies en redactieraden, en een belangrijke rol spelen bij de beoordeling van aanvragen voor EMBO financiering, maar ook bij het mentorschap van jonge wetenschappers.
 

Deel dit verhaal

Research