06/05/2020

Onder begeleiding van een interne taskforce heeft VIB haar ervaring als toonaangevend life sciences instituut benut om bij te dragen aan het opschalen van de COVID-19 testcapaciteit.

Gebruikmaken van expertise en flexibiliteit
In minder dan drie weken tijd heeft een interne taskforce bestaande uit meerdere collega's van de VIB-kernfaciliteiten een volledige infrastructuur in kaart gebracht en opgezet voor aanvullende COVID-19-tests.

Acht Gentse VIB-teams van vrijwilligers registreren en inactiveren patiëntenstalen zodat ze nadien veilig kunnen getest worden om te bepalen of ze besmet zijn met het SARS-CoV-2-virus.
Dit maakt deel uit van een grotere inspanning die werd gelanceerd na de oproep van federaal minister Philippe De Backer om de testcapaciteit voor COVID-19 op te schalen.

De taskforce reageerde prompt op deze oproep. Met de onschatbare hulp van lokaal aangestelde coördinatoren in de VIB-centra, hebben ze zorgvuldig beoordeeld welke infrastructuur en expertise beschikbaar was en hoe dat kon worden afgestemd op wat nodig was. Het ontwikkelen van de nodige standaard operationele procedures (SOP's) zorgde ervoor dat deze match soepel verliep.

Stefaan Derveaux, hoofd van de VIB Nucleomics Core, zegt: “We zijn ervan overtuigd dat het onze sociale verantwoordelijkheid is om de COVID-19-pandemie onder controle te krijgen: veel mensen zijn besmet met deze ziekte en we moeten het virus indijken. Het is cruciaal om op grote schaal te kunnen testen, omdat de vraag groot is en ziekenhuizen en vooral bejaardentehuizen het niet meer aankunnen. Het uitvoerig testen is essentieel om de zaken onder controle te krijgen en levens te redden. ”

Uit een online enquête van de taskforce bleek dat de expertise van VIB-medewerkers en jonge wetenschappers gepaard gaat met een stevige motivatie om bij te dragen. Meer dan 600 vrijwilligers hebben gereageerd en hebben de flexibiliteit getoond om bij te dragen waar en wanneer hun ervaring en vaardigheden het nuttigst zouden zijn.

Tony Montoye, Core Facilities Business Developer bij VIB, legt het proces uit: “Voor elk van de 8 teams hebben we 3 vrijwilligers met de vereiste vaardigheden geselecteerd om het eigenlijke voorbereidingswerk van de stalen uit te voeren onder begeleiding van een coördinator. Om alle betrokkenen te trainen, hebben we ook een toegewijde groep trainers verzameld. ”

Isabelle Carpentier, hoofd van de IRC Tissue Culture Core, voegt toe: “In totaal waren meer dan 35 van de vrijwilligers betrokken om de tests op te starten. De motivatie van al deze vrijwilligers was de echte drijfveer om dit in relatief korte tijd rond te krijgen. ”

Geert Van Minnebruggen, hoofd van de VIB Core Facilities: “We zijn erg trots dat onze (jonge) wetenschappers, technici en zelfs administratieve medewerkers zich inzetten om hun expertise in fundamenteel onderzoek in te zetten om deze gezondheidscrisis te bestrijden. Dit is een mooi voorbeeld van hoe VIB snel kan reageren op een bepaalde situatie en hoe flexibel onze zeer ervaren medewerkers kunnen zijn. ”

Veel manieren om bij te dragen
De lopende testen in Gent maken deel uit van een gezamenlijke inspanning die werd geïnitieerd door Biogazelle en omvat UGent, UZ Gent, Cerba Research (CRI Labs), Anacura en VIB. Cerba Research assembleert, distribueert en verzamelt de testkits. VIB helpt, net als de andere partners, bij de arbeidsintensieve stappen van stalenregistratie tot inactivering, terwijl Biogazelle de extractie en RT-qPCR-detectie van de monsters uitvoert. Het VIB-UGent Centrum voor Inflammatieonderzoek (IRC) is de spil in de VIB-activiteiten in het FSVM-I onderzoeksgebouw. De succesvolle uitrol van dit scenario bij VIB is alleen mogelijk geweest dankzij de onschatbare hulp van de collega's van de UGent en het VIB-UGent Centrum voor Inflammatieonderzoek.

Saskia Lippens, hoofd van de VIB Bioimaging Core, legt uit: “We hebben de juiste infrastructuur en de juiste expertise op de juiste plaats. Het expertiseniveau van de vrijwilligers is de reden waarom we nu al 1.500 stalen per dag kunnen verwerken. Elk staal dat door VIB wordt verwerkt, kan een mensenleven redden!” 

Dit is echter niet de enige manier waarop VIB-teams zich tijdens deze crisis inzetten.

Verschillende VIB-onderzoeksgroepen werken onvermoeibaar, sommigen in samenwerking met externe partners, om een antilichaam voor COVID-19 te ontwikkelen of om bestaande medicijnen een nieuwe bestemming te geven ter verlichting van ernstige ademnood na een COVID-19-infectie. Het Discovery Sciences-team van VIB vult dit werk aan met hun expertise in het vinden van industriële partners om een snelle ontwikkeling van succesvolle kandidaatvaccins of -medicijnen te bewerkstelligen.

VIB is blij dat het de ervaring, expertise en infrastructuur binnen het instituut kan 'hergebruiken' om bij te dragen aan de maatschappelijke inspanningen tijdens de COVID-19-pandemie. Door de vele initiatieven die onlangs zijn gelanceerd, steekt VIB een helpende hand uit naar de ziekenhuizen en woonzorgcentra die de frontlinie vormen in de strijd tegen COVID-19. Elke week draagt VIB op die manier bij om aan 6.000 patiënten een antwoord te geven op de vraag of ze besmet zijn met SARS-CoV-2. Hopelijk kunnen we op deze manier de juiste omstandigheden creëren voor een betere beheersing van de verspreiding van het coronavirus.

Share this story