Geautomatiseerde bloedtest voor chronische leverziekten

De cijfers zijn duizelingwekkend. Tot 29 miljoen mensen in de EU lijden aan chronische leveraandoeningen. Dat zijn leverziekten zoals chronische hepatitis, levercirrose en hepatocellulair carcinoom of kwaadaardige tumoren in de lever. Levercirrose alleen al zorgt in Europa voor naar schatting 170.000 sterfgevallen per jaar. Hepatocellulair carcinoom, een van de ernstigste gevolgen van cirrose, is de vijfde meest voorkomende vorm van kanker in Europa. De ziekte is verantwoordelijk voor ongeveer 47.000 sterfgevallen per jaar.

Helena Biosciences, een medisch diagnostisch bedrijf, heeft samen met VIB een nieuw uitgebreid bloedonderzoek voor chronische leverziekten gecommercialiseerd. De technologie achter deze tool is in 2004 bedacht door Nico Callewaert en Roland Contreras (VIB- UGent). Voor de klinische vertaling van hun doorbraak werkten beide onderzoekers samen met Hans Van Vlierberghe en Joris Delanghe van UZ Gent. Hun onderzoek kreeg de steun van de Stichting Fournier-Majoie.

De nieuwe test, die Glyco Liver Profile heet, is de eerste die gebaseerd is op een directe analyse van het glycoom (de mix van suikermodificaties) van serumeiwitten, die voornamelijk door de lever worden aangemaakt. Met de test kunnen medische professionals niet-invasief een diagnose stellen en chronische leveraandoeningen, variërend van leverontsteking tot vroege en late fibrose en vroege diagnose van cirrose, detecteren en opvolgen.

De afgelopen 13 jaar hebben de wetenschappers van het Callewaert lab de test ontwikkeld en verfijnd. Ze leverden onlangs een diagnostische test af, die nu makkelijk in klinische labo’s op een routinematig klinisch platform kan draaien (Helena's V8 Nexus Capillary Electrophoresis analyser). Glyco Liver Profile is een in vitro diagnostische (IVD) test met medische en gepersonaliseerde voordelen voor leverpatiënten. Een nauwkeurig en minutieus alternatief met andere woorden voor alle andere bestaande opties, die stuk voor stuk invasieve technieken zijn. De Glyco Liver Profile-test is in 2019 gelanceerd.