Oncurious vertaalt VIB onderzoek in potentiële nieuwe kankerbehandelingen

Medulloblastoom is een zeldzame, levensbedreigende hersentumor die vooral kinderen en jongeren treft. Het is de meest voorkomende kwaadaardige hersentumor bij kinderen. Zo’n 20% van alle hersentumoren bij kinderen zijn medulloblastoma. In de EU en de VS krijgen jaarlijks ongeveer 400 nieuwe patiëntjes de diagnose.

Medulloblastoma worden momenteel behandeld met chemotherapie en bestraling. Beide therapieën hebben ernstige bijwerkingen.

Peter Carmeliet (VIB-KU Leuven) en zijn team werken al jaren intensief aan het ontrafelen van de moleculaire basis van neuro-vasculaire, biologische processen en stoornissen. Ze proberen zo te komen tot nieuwe, innovatieve behandelingsmethoden.

In samenwerking met Prof. Rakesh Jain van het Massachusetts General Hospital in Harvard (Boston, US) toonde het team aan dat placenta-groeifactor expressie (PlGF) essentieel is voor de groei en verspreiding van medulloblastoma. Dit onderzoek ligt nu aan de basis van een nieuw potentieel geneesmiddel: TB-403, een antilichaam tegen PlGF. TB-403 remt de productie van nieuwe bloedvaten naar bepaalde hersentumoren en verhindert op die manier de overleving van de kankercellen.

 

In 2015 hebben VIB en het Belgische biotechbedrijf Oxurion een joint venture opgericht om TB-403 sneller te ontwikkelen voor de behandeling van medulloblastoma. Het nieuwe bedrijf heet Oncurious.

Oncurious test nu de anti-PlGF therapie bij patiënten. Het gunstige veiligheidsprofiel van het medicijn is al aangetoond in klinische studies bij patiënten met andere ziekten. Momenteel is TB-403 het onderwerp van een Fase I/IIa studie voor hervallen medulloblastoma. Deze studie loopt met de steun van het US Consortium Beat Childhood Cancer. In 2017 gaf de Europese Commissie het potentieel medicijn bovendien de status van weesgeneesmiddel.  

In hetzelfde jaar verwierf Oncurious exclusieve licenties voor nieuwe immuno-oncologische activa. Ditmaal gebaseerd op fundamenteel basisonderzoek van de VIB-KU Leuvense labo's van Massimiliano Mazzone en Gabriele Bergers en van het VIB-VUB labo van Jo Van Ginderachter. Oncurious is nu met andere woorden actief in het domein van de immuno-oncologie en richt zich op een heel spectrum aan kankers.

Het VIB Discovery Sciences team neemt het voortouw in de preklinische ontwikkeling van de potentiële kankerimmunotherapieën van Oncurious. Het team doet dat steeds op basis van de wetenschappelijke input van de betrokken VIB-labs. Zo werkt het Discovery Sciences team momenteel aan de identificatie van een aantal biologische geneesmiddelen met specifieke werkingsmechanismen tegen immunomodulatoren. Deze kandidaat geneesmiddelen zullen nadien in preklinische tumormodellen getest worden, zowel als alleenstaande therapie als in combinatie met bestaande standaard behandelingen.