Over

Neurowetenschap

Neurowetenschappelijk onderzoek bij VIB omvat moderne menselijke moleculaire genetica en genomische benaderingen, evenals cellulaire, ontwikkelings- en systeembiologie. Biologische vragen met betrekking tot synapsen, neuronale netwerken en connectiviteit worden aangepakt, terwijl ook de nadruk wordt gelegd op ziektegerelateerde processen waarbij deze functies worden verstoord. De neurobiologie en neurogenetica van belangrijke neurodegeneratieve ziekten zoals Alzheimer en frontotemporale dementie, de ziekte van Parkinson en ALS worden bestudeerd, net als neuronale ziekten zoals epilepsie, dystonie, ataxie, mentale retardatie, perifere neuropathie en spastische paraplegie.

Nieuws

Centrum voor Moleculaire Neurologie

De algemene doelstelling van het VIB-UAntwerpen Centrum voor Moleculaire Neurologie (CMN) is het verbeteren van ons huidige begrip van de biologie van het zenuwstelsel tijdens gezond ouder worden en in relatie tot ouderdomsziekten. De nieuwe informatie zal zowel naar de kliniek als naar experimenteel werk worden vertaald om een alomvattend beeld te krijgen van het ziekteproces, wat uiteindelijk zal bijdragen aan de ontwikkeling van effectieve preventieve interventies en etiologische behandelingen.

NERF

Onderzoek bij NeuroElectronics Vlaanderen (NERF, ondersteund door imec, KU Leuven en VIB) richt zich op fundamentele vragen in de neurowetenschappen, waarbij technologieën uit de biologie, fysica, engineering en informatica worden gecombineerd. NERF-onderzoek richt zich op hoe neuronale circuits worden gebouwd, hoe ze de berekeningen uitvoeren die ten grondslag liggen aan perceptie, geheugen, denken en gedrag, en hoe hun disfunctie tot ziekte leidt.

Centrum voor Hersenonderzoek

Het onderzoek aan het VIB-KU Leuven Centrum voor Hersen- en Ziekteonderzoek (CBD) heeft als doel de biologische basismechanismen van neurobiologie en hersenziekte te ontrafelen. CBD-onderzoekers volgen deze nieuwe bevindingen om grote medische problemen op te lossen, zoals verschillende soorten dementie en ALS.

Start-ups