Over

Microbiologie

VIB's microbiologisch onderzoek richt zich op pathogene microben om nieuwe en verbeterde antibiotica te ontwikkelen; nuttige microben en hun effecten op de spijsvertering en de menselijke gezondheid; en industriële microben voor hun productie van gefermenteerde voedingsmiddelen en dranken zoals kaas, bier en wijn.

Nieuws

Impact op de samenleving

Experimental micro-brewery of VIB and KU Leuven

Micro-brouwerij

Professor Verstrepen richtte in 2017 met steun van AB InBev en andere partners een ultramoderne experimentele brouwerij op in het Kasteelpark Arenberg in Leuven, waar zijn team onderzoekt hoe gistcellen zich gedragen in grote vaten bier. Deze brouwerij en fermentoren overbruggen de kloof tussen labo en industrie, waardoor ze nieuwe gistvariëteiten kunnen bestuderen en testen voor toepassing in commerciële bierproductie.
Lees meer
Soy in Flanders

Soja in Vlaanderen

Deze onderzoeksgroep zal een grote verzameling stikstofbindende bacteriën bouwen en gegevens genereren. Deze gegevens zal men delen met alle partners van de onderzoeksgroep om de toepasbaarheid van deze bacteriën voor de sojateelt in Vlaanderen te verbeteren. Daarnaast zullen de projectpartners gegevens verzamelen over de mening van burgers over soja als alternatieve stikstofbronnen.
Lees meer
Contagious

Contagious

An in-dept characterization of the dynamic immune response to coronavirus SARS-CoV-2 in the Contagious project.
Lees meer
Gut-flora-project 01

Vlaams Darmflora Project

In dit ambitieuze project proberen wij samen met duizenden Vlaamse vrijwilligers meer te weten te komen over de rol die darmbacteriën spelen bij de gezondheid. We verzamelen en onderzoeken hiervoor stoelgangstalen van meer dan 5000 vrijwilligers. Dat is wereldwijd nog nooit op deze schaal gebeurd. Hier vind je alle info en nieuws over het onderzoeksproject.
Lees meer

Centrum voor Microbiologie

Het VIB-KU Leuven Centrum voor Microbiologie (CFM) combineert fundamenteel onderzoek naar micro-organismen met translationeel onderzoek en industriële valorisatie. Door gebruik te maken van uitgebreide kennis van moleculaire biologie en biochemie, biedt CFM-onderzoek nieuwe inzichten in prokaryotische en eukaryote biologie, ecologie, genetica, genomica, metabolisme en pathologie.

Start-ups