Over

Structurele biologie

Structurele biologie maakt gebruik van nieuwe technologieën, zoals cryo-elektronenmicroscopie (cryo-EM) en nieuwe types beeldvorming om driedimensionale submicroscopische structuren te begrijpen.

VIB-wetenschappers bestuderen de structuur en dynamiek van macromoleculaire (vaak eiwit)complexen in gezondheid en ziekte om hun werkingswijze te verklaren. Ze integreren structureel biologiewerk met genetische en cellulaire studies om moleculaire en cellulaire resolutie te overbruggen. Het doel? Ontdekkingen vertalen naar biotechnologische en medische toepassingen.

Nieuws

Impact op de samenleving

Nanobodies, our legacy

Nanobodies, een VIB-verhaal

In 1989 ontdekte het laboratorium van Professor Raymond Hamers aan de VUB een nieuw type antilichaam in het bloed van een dromedaris. Dit leidde tot de ontwikkeling van enkel-domein antilichamen, bekend als VHHs of Nanobodies®, door voormalig VIB-onderzoeker Serge Muyldermans. Deze kleine antilichaamfragmenten hebben geleid tot de oprichting van vijf VIB-spin-offbedrijven, waaronder Ablynx, Biotalys, Confo Therapeutics, ExeVir Bio, en Animab. Deze bedrijven onderzoeken het potentieel van VHHs als therapieën voor menselijke en dierlijke ziekten, gewasbescherming, en geneesmiddelenonderzoek. Doorlopend onderzoek bij VIB blijft bijdragen aan technologische innovaties op het gebied van VHHs.
Lees meer

Centrum voor Structurele Biologie

Aan het VIB-VUB Centrum voor Structurele Biologie (CSB) bestuderen we de structuur en dynamiek van macromoleculaire complexen in gezondheid en ziekte om hun werkingsmechanisme te verklaren. We integreren ons structurele biologiewerk met genetische en cellulaire studies, met als doel moleculaire en cellulaire resolutie te overbruggen. Wij blinken uit in het vertalen van onze ontdekkingen naar biotechnologische en medische toepassingen.

Start-ups