Over

IPBO

Moderne plantenbiotechnologie kan de sleutel zijn tot mogelijke oplossingen voor duurzame landbouw- en industriële systemen. Om deze belofte in minder ontwikkelde regio's in de praktijk om te zetten, is een gezamenlijke inspanning nodig op het gebied van training in - en toegang tot - de nieuwste technologische ontwikkelingen en het ontwerpen van effectieve bioveiligheids- en regelgevingsmechanismen.

Marc Van Montagu

IPBO is een initiatief van Marc Van Montagu aan de Universiteit Gent en wordt ondersteund door de Vlaamse Overheid. IPBO’s missie is het bevorderen van technologie- en kennisoverdracht voor duurzame agro-industriële ontwikkeling.

Em. Prof. Marc Van Montagu is een pionier in de moleculaire biologie van planten. Hij staat bekend (met J. Schell) als de ontdekker van het Ti-plasmide en de uitvinder van de transformatietechnologie Agrobacterium tumefaciens, die nu wereldwijd wordt gebruikt om genetisch gemanipuleerde planten te produceren. Met deze technologie kon Van Montagu genregulatie bestuderen en de moleculaire basis van verschillende plantfysiologische processen ontdekken.

Hij heeft belangrijke bijdragen geleverd aan de identificatie van genen die betrokken zijn bij de groei, ontwikkeling, en bloei van planten. Van Montagu was stichtend lid en lid van de raad van bestuur van twee Belgische biotechbedrijven, spin-offs van zijn laboratorium, Plant Genetic System (PGS) en CropDesign. Bij PGS zorgde hij voor baanbrekende innovaties voor biotech-landbouw, zoals planten die resistent zijn tegen insecten of tolerant zijn voor milieuvriendelijkere herbiciden.

Hij heeft talloze prijzen gewonnen, waaronder de Japan prijs, is lid van verschillende academies, waaronder de National Academy of Sciences van de Verenigde Staten, Italië, en Third World Academy of Sciences, de Academies of Agriculture van Frankrijk en Rusland, en de Academy of Engineering van Zweden. Hij heeft meer dan 750 publicaties op zijn naam staan. Vanwege zijn prestaties ontving hij in 1990 de titel van Baron van de Koning der Belgen. Momenteel is hij voorzitter van het Public Research and Regulation Initiative (PRRI), voorzitter van de European Federation of Biotechnology (EFB), en voorzitter van International Plant Biotechnology Outreach (IPBO).

Op 17 oktober 2013 ontving Marc Van Montagu de “World Food Prize 2013”, samen met de Amerikaanse wetenschappers Mary-Dell Chilton en Robert T. Fraley.

Wetenschappelijke adviseurs

Marc Van Montagu en Marc Heijde werken als experts in plantenbiotechnologie en de vertaling daarvan naar oplossingen voor duurzame landbouw nauw samen met VIB.

Name
Marc Van Montagu
Function
VIB Group Leader / Expert
Name
Marc Heijde
Function
Staff Scientist

Want more information?