Basisonderzoek als startpunt voor concrete oplossingen die de samenleving ten goede komen

De onderzoekers van VIB dragen niet alleen bij aan de ontwikkeling van de wetenschappelijke kennis. Ons onderzoek leidt ook tot nieuwe, innovatieve inzichten in de mechanismen van het leven en heeft een positieve impact op de samenleving. Het technologietransferteam houdt zich bezig met het vertalen van onderzoeksresultaten naar verschillende nieuwe producten (kandidaat-geneesmiddelen, therapieën, en agrarische producten) die nuttig zijn voor patiënten, landbouwers, en consumenten. VIB combineert uitmuntend onderzoek met kwaliteitsvolle technologieoverdracht.

Heel wat ontdekkingen van VIB onderzoekers kunnen gebruikt worden voor de ontwikkeling van nieuwe maatschappelijke en industriële toepassingen, zoals diagnostische tests, therapieën, en landbouwinnovaties. VIB ontwikkelt en commercialiseert zelf geen toepassingen voor de consument, maar sluit samenwerkingen af met bedrijven en start spin-offs op die dat wel kunnen.  Zo komt het resultaat van het basisonderzoek van VIB uiteindelijk terecht bij de patiënten, landbouwers, en consumenten.

VIB is er rotsvast van overtuigd dat technologietransfers in de academische wereld het best verlopen in een onderzoeksomgeving die rekening houdt met de behoeften van patiënten, landbouwers en consumenten, maar die ook de grenzen van de wetenschap tracht te verleggen. Er is steeds meer bewijs voor de correlatie tussen toponderzoek en succesvolle technologietransfers. 

Output van Vlaamse biotech is fenomenaal in vergelijking met de wereld

Rik Audenaert is de CFO van VIB. VIB liet door een gespecialiseerd bureau onderzoeken wat de economische return is van de inspanningen die de Vlaamse overheid levert voor de biotech sector. In deze uitzending licht Rik Audenaert de belangrijkste resultaten toe. Rudy Dekeyser, Managing Partner van LSP en voormalig Algemeen Directeur van VIB, leidt deze video in.