“Hoe meer mensen deelnemen aan dit project, hoe sneller we stappen kunnen zetten in het belangrijke onderzoek naar de relatie tussen de miljarden bacteriën in ons lichaam en onze gezondheid. We zijn trots en blij dat zoveel Vlamingen enthousiast meedoen aan ons onderzoeksproject.”
Professor Jeroen Raes

 

 

Meer weten over biotech?

  Facebook: Darmfloraproject  |   Dit is biotech
  Twitter:  Dit is biotech

Studenten, helpen jullie mee?

Vlaams Darmflora Project krijgt een studentikoos kantje en richt zich deze keer specifiek op studenten om het verband tussen de darmbacteriën en de psychische gezondheid van de mens verder in kaart te brengen. Ben je een eerstejaarsstudent aan de KU Leuven en help je ons onderzoek graag vooruit?

Klik hier

Darmflora-onderzoek op grote schaal
In dit ambitieuze project proberen wij samen met duizenden Vlaamse vrijwilligers meer te weten te komen over de rol die darmbacteriën spelen bij de gezondheid. We verzamelen en onderzoeken hiervoor stoelgangstalen van meer dan 5000 vrijwilligers.  Dat is wereldwijd nog nooit op deze schaal gebeurd. Hier vind je alle info en nieuws over het onderzoeksproject.

Wat zegt je darmflora over je gezondheid?
Uit eerdere studies blijkt dat er een relatie bestaat tussen de samenstelling van de darmflora en bijvoorbeeld overgewicht of allerhande aandoeningen zoals darmontstekingen en diabetes. Dergelijke resultaten doen natuurlijk dromen over de mogelijkheid om aandoeningen te verhelpen of de symptomen ervan te verzachten via ingrepen​ op de darmflora. We hopen met dit Darmflora-project stappen te zetten in het ontrafelen van de relatie tussen een individu en zijn of haar darmflora.


Specifieke projecten in de kijker

SPORTERS - Slik eens de darmflora van een kampioen
Het Vlaams Darmflora Project gaat samen met de Universiteit Gent onderzoek doen naar de relatie tussen darmflora en sportbeoefening. Het team zoekt hiervoor vrijwilligers. 

Beginnende sporters (bijvoorbeeld wie met start to run bezig is) en ervaren atleten (bijvoorbeeld wielrenners) die bereid zijn om hun stoelgang te laten onderzoeken, kunnen contact opnemen via dit e-mailadres. Lees het artikel in De Standaard hier 

VIERGESLACHT - De Schuur van Scheire
Zag je de oproep van Jeroen Raes in de Schuur van Scheire? Die bleek zeer succesvol, we konden rekenen op de deelname van vele families. Momenteel analyseren we hun gegevens in het labo. We kijken uit naar de resultaten en houden jullie op de hoogte.

150 DAGEN - Een studie met pit
Onder de noemer ‘150 Dagen Darmflora’ brengt het Vlaams Darmflora Project veranderingen in je darmflora in kaart gedurende – jawel – 150 dagen. Niet steeds even intensief, maar toch: ‘150 Dagen Darmflora’ was een project voor volhouders! Ondertussen zijn alle stalen verzameld en zijn we ermee aan de slag in het labo.

Op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

Het Vlaams Darmflora Project zit niet stil. Door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief, word je als eerste op de hoogte gebracht van nieuwe ontwikkelingen in het darmflora onderzoek. Bovendien krijg je een persoonlijke uitnodiging toegestuurd telkens we op zoek gaan naar vrijwilligers voor alweer een nieuwe darmflora studie!

Ik ontvang graag de nieuwsbrief