VIB-campussen en onderzoekscentra

Dankzij een nauw partnerschap met vijf Vlaamse universiteiten – Universiteit Gent, KU Leuven, Universiteit Antwerpen, Vrije Universiteit Brussel en Universiteit Hasselt – kan VIB de expertise van al zijn medewerkers verenigen in één instituut. VIB omvat acht thematische onderzoekscentra met in totaal 81 onderzoeksgroepen op de campussen van vijf Vlaamse universiteiten.

Onderzoeksgebieden

De VIB-wetenschappers verrichten baanbrekend onderzoek in een waaier aan disciplines die variëren van kanker en inflammatie tot neurowetenschap en plantenbiologie. Een van de troeven van het instituut is de gezamenlijke expertise van haar wetenschappers, die tot de wereldtop behoren in hun vakgebied.

De levenswetenschappen evolueren steeds sneller: de grenzen van onze kennis worden voortdurend verlegd en er duiken dagelijks nieuwe technologieën op. VIB-wetenschappers bevinden zich in de frontlinie van al die ontwikkelingen en kunnen rekenen op fantastisch ondersteunend personeel en geavanceerde laboratoria en materiaal.

Om de meest prangende biowetenschappelijke vragen van de toekomst te kunnen beantwoorden, is een multidisciplinaire aanpak vereist met verschillende niveaus van uitvergroting en aggregatie. Die variëren van organisme tot orgaan en van cellulair, subcellulair en moleculair niveau tot zelfs atoomniveau.

Met behulp van de onderstaande filter kun je een nauwkeurige selectie maken van de onderzoeksgebieden waarin je geïnteresseerd bent.

Filter op onderzoeksgebied

Helpen bij vinden van financiering

Om uw subsidie-aanvragen te stimuleren, helpt VIB’s international Grants Office onderzoekers bij het vinden en aanvragen van financiering.

Technologieën en diensten

De technologische vooruitgang bepaalt het tempo van het onderzoek.

Het basisonderzoek van VIB heeft de grenzen van de wetenschappelijke kennis verlegd en zo de behoefte aan disruptieve technologieën blootgelegd. VIB besteedt dan ook veel aandacht aan de ontwikkeling van kernfaciliteiten die de technologische expertise van het instituut samenbrengen en beschikbaar stellen voor interne en externe wetenschappers en partners uit de industrie. Bovendien heeft VIB een specifiek Tech Watch team samengesteld om geavanceerde technologieën op te sporen, in een vroege fase te integreren in het onderzoek en zo het innovatieve imago van de VIB-research te versterken.

Lees meer

HET LEVEN IN DE VIB-LABORATORIA

Wetenschappers zijn mensen, en mensen leiden ook een leven buiten de werkplek. VIB pleit voor een goede balans tussen werk en privé, en een aangename werkomgeving in de laboratoria en het hoofdkantoor.

Ons onderzoek

VIB-wetenschappers verrichten baanbrekend biomoleculair onderzoek in de levenswetenschappen om duurzame wetenschappelijke vooruitgang te boeken en bij te dragen aan een betere wereld. Ze bestuderen de moleculaire mechanismen die aan de basis liggen van de menselijke gezondheid en ziekte, en de groei en ontwikkeling van planten. De onderzoeksresultaten kunnen leiden tot een betere opsporing, preventie en behandeling van ziekten, maar ook tot betere gewassen en voedingsproducten.

Sinds de oprichting in 1995 heeft VIB steeds getoond hoe de combinatie van uitstekend strategisch basisonderzoek en een proactieve strategie rond technologietransfers tot praktische resultaten kan leiden die de hele samenleving ten goede komen.

EU Life: de alliantie van toonaangevende Europese biowetenschappelijke onderzoekscentra

VIB is een van de stichtende leden van EU-LIFE, een alliantie van leidende onderzoeksinstituten in de levenswetenschappen, die bijdraagt tot het verbeteren van onderzoek door het sturen van Europese wetenschapsregelgevingen en door het ontwikkelen, uitvoeren, en verspreiden van ‘best practices’ in de organisatie en het management van onderzoeksinstituten.