In 2008 lanceerde VIB het Tech Watch-initiatief om een concurrentievoordeel te creëren in de levenswetenschappen door dergelijke tools en technologieën in een vroege fase beschikbaar te stellen.
Tech Watch-programma
VIB heeft het Tech Watch-initiatief opgericht in 2008. Het Tech Watch-team is sindsdien voortdurend op zoek naar nieuwe, opkomende technologieën die een positieve impact kunnen hebben op het onderzoek van onze wetenschappers en de research en IE-output van VIB kunnen verbeteren.
Dankzij hun unieke screeningsysteem kan het team heel snel nieuwe technologieën en start-ups ontdekken. De technologieën die de screening doorstaan, worden voorgesteld aan de VIB-wetenschappers. Dankzij die bevoorrechte positie krijgen ze in een vroeg stadium toegang tot technologieën in de prototypefase en recent gecommercialiseerde technologieën. Daarnaast onderhandelt het Tech Watch team over overeenkomsten met de bedrijven in kwestie.
Om de drempel voor de toepassing van deze nieuwe technologieën in hun research te verlagen, is er ook financiering beschikbaar voor de VIB wetenschappers. De financiering is onderverdeeld in drie categorieën: een fonds voor vroege toegang tot niet-gecommercialiseerde technologieën, een fonds voor nieuwe technologieën die recent gecommercialiseerd zijn en een Tech Development fonds voor de ontwikkeling van nieuwe technologieën door VIB zelf.

Modelorganismen
Onderzoek in de levenswetenschappen vereist vaak het gebruik van modelorganismen om moeilijke vragen te beantwoorden. VIB volgt strikte richtlijnen die de ethische behandeling garanderen van de modelorganismen die wetenschappers gebruiken in hun onderzoek. De modelorganismen die het vaakst gebruikt worden in het onderzoek van VIB zijn: Arabidopsis, Drosophila, muizen, populieren, ratten, Xenopus, gist, zebravissen, en maïs.
Toekomstige evenementen
