In 2008 lanceerde VIB het Tech Watch-initiatief om een concurrentievoordeel te creëren in de levenswetenschappen door dergelijke tools en technologieën in een vroege fase beschikbaar te stellen.

Tech Watch-programma

VIB heeft het Tech Watch-initiatief opgericht in 2008. Het Tech Watch-team is sindsdien voortdurend op zoek naar nieuwe, opkomende technologieën die een positieve impact kunnen hebben op het onderzoek van onze wetenschappers en de research en IE-output van VIB kunnen verbeteren.

Dankzij hun unieke screeningsysteem kan het team heel snel nieuwe technologieën en start-ups ontdekken. De technologieën die de screening doorstaan, worden voorgesteld aan de VIB-wetenschappers. Dankzij die bevoorrechte positie krijgen ze in een vroeg stadium toegang tot technologieën in de prototypefase en recent gecommercialiseerde technologieën. Daarnaast onderhandelt het Tech Watch team over overeenkomsten met de bedrijven in kwestie.

Om de drempel voor de toepassing van deze nieuwe technologieën in hun research te verlagen, is er ook financiering beschikbaar voor de VIB wetenschappers. De financiering is onderverdeeld in drie categorieën: een fonds voor vroege toegang tot niet-gecommercialiseerde technologieën, een fonds voor nieuwe technologieën die recent gecommercialiseerd zijn en een Tech Development fonds voor de ontwikkeling van nieuwe technologieën door VIB zelf.

Maak kennis met ons team

VIB Kernfaciliteiten

VIB telt in totaal 10 kernfaciliteiten. Ze bieden ondersteuning in tal van onderzoeksdomeinen en beschikken over gespecialiseerde wetenschappelijke apparatuur en diensten voor elke discipline. Wetenschap en technologie gaan hand in hand. Nieuwe technologieën zijn bevorderlijk voor de wetenschap en versnellen vaak doorbraken in het wetenschappelijk onderzoek. VIB hanteert een visionaire aanpak op het gebied van wetenschap en technologie en steunt daarbij op zijn vermogen om nieuwe biowetenschappelijke innovaties te identificeren en te stimuleren.

De VIB Kernfaciliteiten worden ondersteund door het Tech Watch programma en zorgen ervoor dat de VIB-wetenschappers gebruik kunnen maken van de nieuwste en beste tools en domeinspecifieke technologieën. De resultaten spreken voor zich: baanbrekend onderzoek, ongeziene samenwerkingen en concrete toepassingen die de wereld veranderen.

Modelorganismen

Onderzoek in de levenswetenschappen vereist vaak het gebruik van modelorganismen om moeilijke vragen te beantwoorden. VIB volgt strikte richtlijnen die de ethische behandeling garanderen van de modelorganismen die wetenschappers gebruiken in hun onderzoek. De modelorganismen die het vaakst gebruikt worden in het onderzoek van VIB zijn: ArabidopsisDrosophila, muizen, populieren, ratten, Xenopus, gist, zebravissen, en maïs.

Zoek een vacature

Core for life

Na twee succesvolle edities van de CTLS-conferentie (Institut Pasteur in Parijs in 2014 en EMBL in Heidelberg in 2016), was het in 2018 de beurt aan VIB om de conferentie te organiseren in Gent.

Meer info