No translation available

There is no English translation for this page. The Dutch content is displayed.

Darmflora-onderzoek op grote schaal

In dit ambitieuze project proberen wij samen met duizenden Vlaamse vrijwilligers meer te weten te komen over de rol die darmbacteriën spelen bij de gezondheid. We verzamelen en onderzoeken hiervoor stoelgangstalen van meer dan 5000 vrijwilligers.  Dat is wereldwijd nog nooit op deze schaal gebeurd. Hier vind je alle info en nieuws over het onderzoeksproject.

Wat zegt je darmflora over je gezondheid?

Uit eerdere studies blijkt dat er een relatie bestaat tussen de samenstelling van de darmflora en bijvoorbeeld overgewicht of allerhande aandoeningen zoals darmontstekingen en diabetes. Dergelijke resultaten doen natuurlijk dromen over de mogelijkheid om aandoeningen te verhelpen of de symptomen ervan te verzachten via ingrepen​ op de darmflora. We hopen met dit Darmflora-project stappen te zetten in het ontrafelen van de relatie tussen een individu en zijn of haar darmflora.

 

Meer info over het project

 

       

________________________________________________________________________________________

Professor Jeroen Raes (VIB-VUB-KU Leuven):

“Hoe meer mensen deelnemen aan dit project, hoe sneller we stappen kunnen zetten in
het belangrijke onderzoek naar de relatie tussen de miljarden bacteriën in ons lichaam
en onze gezondheid. We zijn trots en blij dat zoveel Vlamingen enthousiast meedoen
aan ons onderzoeksproject.”
________________________________________________________________________________________

Praktisch

Deelnemen aan ons onderzoeksproject impliceert dat je een stoelgang- en bloedstaal moet geven én informatie over jezelf in moet vullen op enkele elektronische vragenlijsten.*

* Momenteel lopen er geen inschrijvingen meer.

Meer info

Nieuwsbrief

Het Vlaams Darmflora Project zit niet stil. Door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief, word je als eerste op de hoogte gebracht van nieuwe ontwikkelingen in het darmflora onderzoek. Bovendien krijg je een persoonlijke uitnodiging toegestuurd telkens we op zoek gaan naar vrijwilligers voor alweer een nieuwe darmflora studie.

Ik ontvang graag de nieuwsbrief

Vragen

Neem een kijkje naar enkele antwoorden op onze pagina met veelgestelde vragen.
Staat jouw vraag over het Vlaams Darmflora Project er niet tussen? Dan kan je ons deze nog altijd stellen door een mail te sturen naar darmflora@vib.be.

FAQ

Volg ons

Wil je op de hoogte blijven van het verdere verloop van het Vlaams Darmflora Project? Hou dan zeker onze Facebookpagina in de gaten!

Volg ons op Facebook

 

SPECIFIEKE PROJECTEN IN DE KIJKER

150 DAGEN - Een studie met pit

Onder de noemer ‘150 Dagen Darmflora’ brengt het Vlaams Darmflora Project veranderingen in je darmflora in kaart gedurende – jawel – 150 dagen. Niet steeds even intensief, maar toch: ‘150 Dagen Darmflora’ was een project voor volhouders! Ondertussen zijn alle stalen verzameld en zijn we ermee aan de slag in het labo.

VIERGESLACHT - De Schuur van Scheire

Zag je de oproep van Jeroen Raes in de Schuur van Scheire? Die bleek zeer succesvol, we konden rekenen op de deelname van vele families. Momenteel analyseren we hun gegevens in het labo. We kijken uit naar de resultaten en houden jullie op de hoogte.

Steun ons

Dit soort grootschalig onderzoek kost handenvol geld. Wens je het Darmflora-project financieel te steunen?

Dit kan via de projectrekening die door de Koning Boudewijnstichting wordt beheerd.

Meer info

Studenten, helpen jullie mee? 

Het Vlaams Darmflora Project krijgt een studentikoos kantje en richt zich deze keer specifiek op studenten om het verband tussen de darmbacteriën en de psychische gezondheid van de mens verder in kaart te brengen. Ben je een eerstejaarsstudent aan de KU Leuven en help je ons onderzoek graag vooruit?

IK DOE MEE