Van Target tot Toepassing

Het vertalen van biowetenschappelijk basisonderzoek naar innovatieve geneesmiddelen en agro-biotech is een onvoorspelbaar proces: hoewel het potentiële voordeel voor de samenleving enorm hoog is, is het slaagpercentage vaak frustrerend laag. In een vroeg stadium stelt de privésector zich vaak afwachtend op, omdat er nog te veel onzekerheden zijn. Er wordt veel belang gehecht aan targetvalidatie, met concreet bewijs dat het moduleren van specifieke targets positieve gevolgen zal hebben. Anderzijds beschikken bedrijven vaak niet over dezelfde diepgaande expertise inzake basisbiologie als VIB. Commerciële spelers nemen hun beslissingen bijgevolg vaak op basis van een inschatting van de winstgevendheid.

Vroegtijdige ontdekking van geneesmiddelen en agrochemicaliën bevorderen

Het team stelt specifieke expertise beschikbaar aan veelbelovende projecten van de VIB-laboratoria die in aanmerking komen voor vertaling.

Anders gezegd: de Discovery-unit initieert en begeleidt de transformatie van wetenschappelijke inzichten naar projecten die nieuwe therapieën of agrochemicaliën zouden kunnen opleveren.

Samenwerkingen

VIB Discovery Sciences bestaat uit een doorgewinterd team technische wetenschappers en technici met ervaring in de industrie, een aanzienlijke expertise op ontdekkingsgebied en de nodige onderzoeksinfrastructuur. Het team is volledig geïntegreerd in de technologietransferafdeling en assisteert bij de uitwerking en uitvoering van waardegedreven projecten.

. Het team gaat proactief te werk en begint na een valorisatieanalyse van het VIB Techtransferteam aan het translationele werk.

Een nauwe samenwerking met de PI, de VIB Kernfaciliteiten en externe partners met aanvullende expertise zijn daarbij van essentieel belang.

Bij VIB willen we tegemoet komen aan niet-ingevulde maatschappelijke behoeften en zoeken we non-profitpartners zoals ngo's om vaart te zetten achter projecten die inspelen op cruciale behoeften die niet ingevuld worden door de industrie.

Vertrouwen wekken met data

Het VIB Discovery Sciences-team is geïntegreerd in het Innovatie & Business-team en omvat 10 wetenschappers en 7 technici onder leiding van senior wetenschappers met een sterke industriële achtergrond. Het team ontwerpt en plant projecten rond vroeg geneesmiddelenonderzoek, coördineert de ontwikkeling van tests en verricht farmacologische in-vitro-experimenten. Ze houden zich ook bezig met de projectcoördinatie, doen een beroep op partners met aanvullende expertise (bv. medicinale chemie, screening van antilichamen enz.) en ontwikkelen proof-of-conceptstudies voor nieuwe kandidaat-geneesmiddelen.

Succesverhalen

Oncurious – in 2015 richtte VIB samen met Oxurion Oncurious op. Deze spin-off richt zich op de ontwikkeling van innovatieve oncologische behandelingen. Het portfolio van Oncurious is gebaseerd op het preklinisch onderzoek van de teams van Peter Carmeliet, Massimiliano Mazzone, Gabriele Bergers, en Jo Van Ginderachter. VIB Discovery Sciences heeft de leiding over de preklinische ontwikkeling van de nieuwe immuno-oncologische therapieën van het bedrijf.

Augustine Therapeutics is een bedrijf dat onderzoek voert naar nieuwe targets voor Charcot-Marie-Tooth (CMT) op basis van het onderzoek van Ludo Van Den Bosch, Joris de Wit, en Bart De Strooper. CMT wordt gekenmerkt door de progressieve denervatie van spieren en tast vooral in de uiterste ledematen de tastzin aan. Er bestaat momenteel geen specifieke therapie voor deze neurologische aandoening.

De afgelopen jaren hebben de onderzoeksgroepen van VIB meerdere biologische processen ontdekt in perifere neuropathieën die veelbelovende therapeutische targets kunnen zijn voor CMT. VIB Discovery Sciences tracht het project nu tot in de preklinische fase te krijgen om nieuwe therapieën te ontwikkelen op basis van die nieuwe targets. Bovendien was het team in staat om externe financiering aan te trekken, waardoor het project aanzienlijk kan worden versneld.

Oefenterrein

VIB Discovery Sciences doet dienst als oefenterrein voor jonge wetenschappers die de overstap willen maken naar de industrie. Pas afgestudeerde doctoraatsstudenten leren wat een goede target voor geneesmiddelen is, welke aspecten relevant zijn bij de evaluatie van een nieuwe target, wat de belangrijkste onzekerheden zijn en welke experimenten nodig zijn om die onzekerheden weg te werken. Om dit didactische aspect verder te versterken heeft de afdeling Innovatie & Business nu ook een stageprogramma gelanceerd. Hierbij gaan de stagiairs aan de slag in de verschillende afdelingen, waaronder het team Discovery Sciences.


_________________________________________________________________ 

Isabelle Cambré, wetenschapper bij VIB Discovery Sciences:

"Je krijgt de kans om nauw samen te werken met experts die veel ervaring hebben in de biotechsector en die je een inkijk geven in de wereld van antilichamen, nanolichamen, recombinante eiwitten en kleine moleculen. Ze begeleiden je en stimuleren je op het gebied van strategisch denken, de doelgroep en de farmacokinetiek. Je krijgt veel verantwoordelijkheid, ontwikkelt tijdlijnen, bepaalt mijlpalen en werkt samen met CRO's en partners."

_________________________________________________________________

Lees meer over

•    Translationeel onderzoek
•    Grand Challenges

Contact Leuven

+32 16 852660

E-mail​

Contact Gent

+32 9 2610631

E-mail​