Over

Neuroscience

(Hersen)stof tot nadenken: neurowetenschap en gezondheid

De komende weken zullen we onze neurowetenschappers en hun uitzonderlijke onderzoek in de schijnwerpers zetten. Op deze pagina vindt u al het neurowetenschapsgerelateerd nieuws, blog posts, video's en podcasts. Blijf op de hoogte en neem deel aan het gesprek op onze social media kanalen door de hashtag #VIBNeuroscience te volgen.

Nieuws

Twitter tijdlijn

Recente blogberichten over neurowetenschappen

Lees al onze artikelen op de VIB-blog!

Çagatay Aydin en Marie Mulier, twee jonge hersenonderzoekers met een missie

Çagatay Aydin en Marie Mulier, twee jonge hersenonderzoekers met een missie

Mission Lucidity: a tool-driven response to neurodegeneration

Mission Lucidity: technologische revolutie in de strijd tegen neurodegeneratie

Neurowetenschappen voor, met, en door patiënten

Minds at work

Hersenen onder de loep

single-cell technologie

Kunnen we single-cell technologie toegankelijker maken?

Machine learning

Machine learning helpt eiwitophopingen in kaart te brengen

Video's over neurowetenschap

Kijk hoe VIB-wetenschappers hun onderzoek toelichten in een korte pitch.

Lees ons dossier Alzheimer

Onderzoekers, artsen en farmaceutische bedrijven hebben de voorbije decennia enorme inspanningen geleverd om nieuwe geneesmiddelen te vinden om de ziekte van Alzheimer te kunnen tegenhouden. Voorlopig werd nog geen geneesmiddel gevonden dat alzheimer kan genezen. Maar we moeten doorzetten, vinden de onderzoekers, om deze ziekte ooit een halt toe te roepen.

Wat levert het onderzoek op? Wat kunnen we er in de toekomst van verwachten? Lees er alles over het VIB achtergronddossier. 

Centers

VIB-KU Leuven Center for Brain & Disease Research

Centrum voor Hersenonderzoek

Het onderzoek aan het VIB-KU Leuven Centrum voor Hersen- en Ziekteonderzoek (CBD) heeft als doel de biologische basismechanismen van neurobiologie en hersenziekte te ontrafelen. CBD-onderzoekers volgen deze nieuwe bevindingen om grote medische problemen op te lossen, zoals verschillende soorten dementie en ALS.
Lees meer
Center for Molecular Neurology

Centrum voor Moleculaire Neurologie

De algemene doelstelling van het VIB-UAntwerpen Centrum voor Moleculaire Neurologie (CMN) is het verbeteren van ons huidige begrip van de biologie van het zenuwstelsel tijdens gezond ouder worden en in relatie tot ouderdomsziekten. De nieuwe informatie zal zowel naar de kliniek als naar experimenteel werk worden vertaald om een alomvattend beeld te krijgen van het ziekteproces, wat uiteindelijk zal bijdragen aan de ontwikkeling van effectieve preventieve interventies en etiologische behandelingen.
Lees meer
NERF

NeuroElectronics Research Flanders - NERF

Onderzoek bij NeuroElectronics Research Flanders (NERF, ondersteund door imec, KU Leuven en VIB) richt zich op fundamentele vragen in de neurowetenschappen, waarbij technologieën uit de biologie, fysica, engineering en informatica worden gecombineerd. NERF-onderzoek richt zich op hoe neuronale circuits worden gebouwd, hoe ze de berekeningen uitvoeren die ten grondslag liggen aan perceptie, geheugen, denken en gedrag, en hoe hun disfunctie tot ziekte leidt.
Lees meer

De oorsprong van impact

Ontdek onze fascinerende oorsprongsverhalen rond neurowetenschappen!

banner alzheimer origin story

De mysteries van de ziekte van Alzheimer ontrafelen

In 1901 beschreef de Duitse psychiater Alois Alzheimer zijn eerste geval van wat later bekend werd als de ziekte van Alzheimer. Meer dan een eeuw later hebben we veel geleerd over de moleculaire processen die leiden tot neurodegeneratie en daaropvolgend geheugenverlies, maar er blijft nog veel te ontdekken.

Zo is er nog geen effectieve therapie gevonden. Maar de toekomst ziet er rooskleurig uit. Twee VIB-professoren die zich toelegden op de erfelijke vorm van de ziekte vertellen het lange verhaal van het Alzheimer-onderzoek.

Banner neuroscience campaign

Hersenonderzoek en nanotechnologie: de kruisbestuiving die leidde tot NERF

Verder bouwend op het succesvolle moleculaire neurowetenschappelijk onderzoek van VIB nodigden VIB-directeur Jo Bury en imec-directeur Gilbert Declerck de knapste koppen in Vlaanderen uit, zowel van VIB als van imec, om met het volgende grote idee te komen in het hersenonderzoek.

“We hebben ze in een vergaderzaal bij elkaar gezet voor twee brainstormingsessies, en bij wijze van spreken lieten we ze er pas uit als ze met iets heel geks kwamen”, zegt Bury met een brede glimlach. "Je zou niet geloven hoe snel ze er weer uitkwamen." Op die dag in 2008 begon Neuro Electronics Research Flanders, of NERF, stevig wortel te schieten.

VIB_originofimpact_illustrations_banner_aelin

Een totaal nieuwe manier om ziektes aan te pakken met Aelin

Van ALS tot alzheimer of amyloïdose, tal van ziektes gaan gepaard met een opstapeling van verkeerd gevouwen eiwitten die een ravage aanrichten in onze cellen en weefsels.

Joost Schymkowitz en Frederic Rousseau wijdden hun onderzoekscarrière aan het begrijpen hoe en waarom eiwitten wel of juist niet samenklitten, en vonden een manier om dit gigantische probleem om te zetten in een ingenieuze oplossing: wat als we onze inzichten over eiwitophopingen nu eens gebruiken om de bad guys buiten spel te zetten?

Tien jaar later ziet spin-off Aelin Therapeutics het levenslicht. Het jonge bedrijf ontwikkelt een nieuwe klasse antibiotica én radicaal nieuwe kankerbehandelingen door eiwitten gericht te doen ophopen. Het zijn slechts twee van de vele mogelijke toepassingen van het innovatief therapeutisch platform dat Pept-in™ werd gedoopt.

VIB origin of impact augustine

Medicijnen voor Charcot-Marie-Tooth van het lab naar het ziekenhuis met Augustine Tx

De weg van fundamenteel onderzoek naar een levensveranderende therapie kan lang zijn. In het geval van de ziekte van Charcot-Marie-Tooth (CMT) telt elke dag. Deze slopende ziekte gaat gepaard met spierzwakte, voetmisvormingen en zintuiglijke afwijkingen, veroorzaakt door een progressieve spierontzenuwing.

Dankzij het baanbrekende onderzoek van wetenschappers van het VIB-KU Leuven Centrum voor Hersenonderzoek en de oprichting van VIB-spin-off Augustine Therapeutics in 2019, verschijnt er hoop aan het einde van de tunnel voor patiënten met CMT- en neuropathieën waarvoor op dit moment nog geen geneesmiddelen beschikbaar zijn.