Over

Duurzaamheid

Onze missie

VIB is een onderzoeksinstituut met meer dan 1.900 medewerkers die streven naar wetenschappelijke excellentie met een positieve maatschappelijke impact. Deze missie omvat ook het bevorderen van duurzaamheid in de breedste zin van het woord, wat betekent dat we streven naar een welvarende planeet voor iedereen.

We werken in laboratoriumomgevingen met een hoog verbruik, kopen producten met complexe productieketens, en reizen over de hele wereld om onze doelen te bereiken. We erkennen dat dit invloed heeft op het milieu en de mensen die betrokken zijn bij onze activiteiten en productieketen. Daarom ontwikkelen we een beleid en ondernemen we acties om deze impact te verminderen.

We ontwikkelen een duurzaamheidsstrategie om de ecologische effecten van onze activiteiten aan te pakken en op korte termijn aanzienlijk te verminderen. Bovendien biedt onze missie om maatschappelijke impact te creëren via wetenschap ons de kans om positief bij te dragen aan de duurzaamheidsuitdagingen waarmee de mensheid wordt geconfronteerd.
Christine Durinx
Christine Durinx
Algemeen directeur bij VIB

Acties en initiatieven:

Alle VIB centers hebben eco-teams, groepen vrijwilligers die tijd besteden aan het plannen en uitvoeren van duurzaamheidsacties. Deze acties en initiatieven zijn ontwikkeld in nauwe samenwerking met de duurzaamheidscoördinator en de eco-teams:

  1. Uitwisselen van goede duurzaamheidspraktijken tussen de eco-teams van de centers, resulterend in richtlijnen voor afvalvermindering en energieverbruik.
  2. Jaarlijks een volledige CO2-boekhouding uitvoeren met behulp van het Greenhouse Gas Protocol om de voortgang van emissiereducties te volgen.
  3. Wetenschappelijk gefundeerde doelstellingen vaststellen om te voldoen aan de eisen van het Klimaatakkoord van Parijs, met als doel om uiterlijk in 2050 als organisatie netto nul te worden.
  4. Jaarlijks rapporteren over onze doelstellingen, beleidsmaatregelen en acties volgens de vereisten van de EU-richtlijn betreffende bedrijfsmatige duurzaamheidsverslaglegging (CSRD).
  5. Een duurzaam inkoopbeleid ontwikkelen dat voldoet aan de voorgestelde wetgeving inzake bedrijfsmatige zorgvuldigheid op het gebied van duurzaamheid (CSDDD), gebaseerd op de principes van de circulaire economie, respect voor de mensenrechten en gericht op het creëren van positieve milieueffecten.
  6. Een duidelijke governancestructuur opzetten, onderhouden en rapporteren voor besluitvorming en beleidsvorming op het gebied van duurzaamheid, voortbouwend op de bottom-up initiatieven van onze center eco-teams.
  7. Bewustwording creëren door communicatie, zowel intern als extern, over onze duurzaamheidsdoelstellingen, beleidsmaatregelen en acties.
  8. Training bieden aan VIB-personeel en kennis en beste praktijken delen met onze wereldwijde partners en verenigingen. Bekijk al onze aankomende trainingen.

Duurzaamheidskansen in ons onderzoek

De toewijding van VIB om een positieve impact op de samenleving te creëren via wetenschappelijk onderzoek heeft in de loop der jaren geleid tot een reeks doorbraken. Hier zijn enkele recente voorbeelden van hoe VIB-onderzoek kansen biedt op gebieden als toegankelijke gezondheidszorg, duurzame materialen en duurzame landbouw.

CSB Biobased Materials Sustainability

Doorbraak in toepasbare biogebaseerde materialen

Het VIB-VUB Centrum voor Structurele Biologie zal zeer geleidende vezels onderzoeken als een radicaal nieuw technologisch materiaal. Het project, onder leiding van Prof. Han Remaut, werd erkend als een van de Moonshot-initiatieven van de Vlaamse overheid.

Soy in Flanders Sustainability

Soja in Vlaanderen

In dit Grand Challenges-project werden 1000 burgers betrokken bij het kweken van soja in hun eigen tuin. Onder leiding van Prof. Sofie Goormachtig werden endogene Rhizobium-bacteriën geïsoleerd uit sojaplanten die waren gegroeid in Belgische bodem. Daarna werden gegevens over bodemtype, micro-organismen en sojavariëteit geïntegreerd voor de ontwikkeling en implementatie van richtlijnen voor optimale teeltmethoden voor soja in onze regio. Op lange termijn zou dit de productie moeten vergemakkelijken van op maat gemaakte zaden die geïnoculeerd zijn met stikstofbindende bacteriën die zijn aangepast aan lokale bodemomstandigheden en de sojaopbrengsten kunnen verbeteren.

Inhalable biologics Sustainability

Inhaleerbare biologics om luchtweginfecties te bestrijden

Het hoofddoel van dit Grand Challenges-project, geleid door Prof. Xavier Saelens, is om een radicaal andere aanpak te ontwikkelen om influenza onder controle te houden. De ambitie is om biologische stoffen te creëren die lokaal worden toegediend om influenza te behandelen of te voorkomen. Dit zal de betaalbaarheid en toegankelijkheid van de behandeling enorm ten goede komen.

PSB Sustainability

Het VIB-UGent Centrum voor Planten Systeembiologie

Dit onderzoekscentrum richt zich op de fundamentele celmechanismen in planten. Veel van de lopende onderzoeksprojecten dragen aanzienlijk bij aan klimaatmitigatie, -aanpassing en duurzame landbouw. De focus van het centrum op plantenmetabolisme, groei en ontwikkeling heeft ook potentieel om klimaatgerelateerde uitdagingen aan te pakken. Door metabolische engineering kan de stikstofefficiëntie van planten worden geoptimaliseerd, wat de uitstoot van broeikasgassen vermindert en de veerkracht van planten tegen ziekteverwekkers en milieu-invloeden, zoals hitte, kou, droogte of zware metalen, vergroot. Daarnaast onderzoeken wetenschappers van dit centrum hoe watertekort de opname van voedingsstoffen door wortels en het bijbehorende microbioom beïnvloedt. De bevindingen van dit onderzoek kunnen ons helpen de moleculaire basis van stressreacties in planten beter te begrijpen en kunnen dienen als basis voor het ontwikkelen van nieuwe strategieën ter bevordering van de duurzaamheid en klimaatbestendigheid van gewassen.