Over

Soja in Vlaanderen

Dit project maakt deel uit van een groter project dat tot doel heeft soja als gewas in Vlaanderen te introduceren. De onderzoeksgroep van dit project heeft de volgende doelen:

Text

1000 burgers stimuleren om soja in hun eigen tuin te verbouwen.

Text

Bacteriën isoleren uit sojaplanten die op Belgische bodem worden gekweekt.

Text

Gegevens over bodemtype, micro-organismen en soja-variëteit verzamelen voor de ontwikkeling en toepassing van richtlijnen voor optimale teeltmethoden voor soja in onze regio.

Text

De kennis en het bewustzijn van de bevolking over de voordelen van peulvruchten voor de gezondheid, duurzaam tuinieren en landbouw verbeteren.

Text

Op maat gemaakte zaden produceren die zijn ingekuild met stikstofbindende bacteriën aangepast aan de lokale bodemgesteldheid en die de opbrengst tot een aanvaardbaar niveau kunnen verbeteren.

De onderzoeksgroep van het project concentreert zich op duurzame landbouw: de optimale omstandigheden evalueren om soja in onze regio te verbouwen gezien de interesse van belanghebbenden in alternatieve gewassen voor duurzame landbouw.

Verwachte impact

Soja is een veel gebruikte plantaardige eiwitbron voor menselijke consumptie en in diervoeder. Helaas overtreft de huidige vraag in Vlaanderen in grote mate de lokale productiecapaciteit. In Vlaanderen kan een sojateelt met een aanvaardbare opbrengst worden gerealiseerd door het identificeren van aan het lokale klimaat aangepaste stikstofbindende bacteriën. Bovendien behoort soja tot de familie van de peulvruchten, planten die stikstofbindende bacteriën kunnen huisvesten. Dit resulteert in een lagere afhankelijkheid van mest voor soja.  

Sofie Goormachtig (VIB-UGent) benadrukt de impact die de lokale productie van soja kan teweegbrengen: ‘Soja wordt voornamelijk geïmporteerd uit Zuid-Amerikaanse landen waar regenwouden worden vernietigd voor landbouw. Door het lokaal telen van soja zullen we minder afhankelijk zijn van de import uit deze landen. Daarnaast draagt de lokale productie bij aan duurzame landbouw omdat soja deel uitmaakt van de peulvruchten, die veel minder bemesting nodig hebben dan niet-peulvruchten vanwege de symbiose met stikstofbindende bacteriën. 

_________________________________________________________________

Judith Van Dingenen (VIB-UGent) verduidelijkt waarom lokale wortelknobbelbacteriën de kern van dit project vormen:

"Wij geloven dat aan het lokale klimaat aangepaste wortelknobbelbacteriën beter presteren dan commercieel verkrijgbare soorten." 

_________________________________________________________________