Over

Praktisch

Deelname

Deelnemen aan ons onderzoeksproject impliceert dat je een stoelgang- en bloedstaal moet geven én informatie over jezelf in moet vullen op enkele elektronische vragenlijsten. De vragenlijsten dienen om meer te weten over je voedingspatroon en je levensomstandigheden, want die kunnen een invloed hebben op hoe je darmflora eruit ziet.*

Overzicht van de procedures voor het onderzoek

  1. Inschrijving
  2. Online vragenlijst
  3. Uitleg staalnameproject via de post
  4. Bezoek aan je huisarts
  5. Stoelgangstaal afnemen en inzamelen
  6. Tweede online vragenlijst
  7. Labowerk

Verschillende stappen

Extra info
1

Je schrijft je in

Text

Momenteel lopen er geen inschrijvingen meer. ​​

Extra info
2

Je vult de online vragenlijst in

Text

Als je besluit om akkoord te gaan, dan krijg je meteen een eerste elektronische vragenlijst in je mailbox.

Daarmee verzamelen we informatie over gebeurtenissen en gedragspatronen waarvan we denken dat ze een effect kunnen hebben op de samenstelling van je darmflora.

Je gegevens worden steeds vertrouwelijk behandeld en via een beveiligde verbinding doorgestuurd. Bovendien kan je ze op elk moment raadplegen of wijzigen. Je kan ze ook steeds wissen wanneer je zou besluiten uit de studie te stappen

Extra info
3

Je ontvangt via de post een staalnamepakket met uitleg over het project

Text

Het postpakket bevat:

  • alle nodige informatie betreffende het project
  • een medische vragenlijst en informatie over het onderzoeksproject voor je huisarts
  • een handleiding voor de staalname 
  • het nodige materiaal om op een eenvoudige en hygiënische manier een stoelgangstaal te nemen

Enkele dagen voordien sturen we je een e-mail, zodat je weet dat je een pospakket kan verwachten. Die mail bevat ook een lijst met inzamelpunten waar je je stoelgangstaal kan afleveren.

Opgelet! Aangezien deze studie over heel Vlaanderen loopt, kan het even duren vooraleer je gecontacteerd wordt voor de inzameling van een stoelgangstaal. Maak je dus niet ongerust indien je enige tijd niets van ons hoort. Via nieuwsberichten houden we je wel op de hoogte van de vorderingen van het project.

Extra info
4

Je bezoekt je huisarts voor een bloedafname en een medische vragenlijst

Text

In het staalnamepakket zal je ook een medische vragenlijst aantreffen. Deze moet ingevuld worden door de huisarts. Het is erg belangrijk dat je hiervoor een aparte afspraak met je huisarts plant en deze niet combineert met een consultatie omwille van een andere reden. We vragen ook om je huisarts te verwittigen dat je voor het Vlaams Darmflora Project langskomt zodat hij/zij hierop voorbereid is. Tijdens het bezoek aan de huisarts zal deze je lengte, gewicht, heup- en buikomtrek en bloeddruk meten. Je huisarts zal ook een bloedstaal nemen. De resultaten van de bloedanalyse zullen aan je huisarts doorgegeven worden. Let op: voor je bezoek aan de huisarts moet je nuchter zijn! Nuchter zijn wil zeggen dat je acht uur voor de test geen calorieën via voeding of drank mag hebben opgenomen (niets eten of drinken - water drinken mag!). Je maakt dus best een afspraak met je huisarts voor een consultatie in de ochtend! Het bezoek aan de huisarts wordt vergoed door het Vlaams Darmflora Project. Meer info over de terugbetaling ontvang je in het staalnamepakket.

Extra info
5

Je neemt een staal van je stoelgang en brengt dit naar een inzamelpunt in je buurt

Text

en stoelgangstaal is een klein beetje uitwerpselen (een staal), waarop wij ons onderzoek kunnen uitvoeren. We verzekeren je dat de staalname netjes en hygiënisch verloopt. We sturen je na het beantwoorden van de vragenlijst een email en een postpakket met alles wat je nodig hebt voor de staalname van je stoelgang.

Het is heel belangrijk dat je de handleiding strikt en heel precies volgt, anders klopt het onderzoek niet en is alle moeite voor niks geweest.

Aangezien voor dit onderzoek een goede bewaring van stoelgangstalen cruciaal is, vragen we het zakje met je stoelgangstaal tot het moment van ophaling in je diepvries te bewaren.

Gezien de schaal van de studie (5000 vrijwilligers - en zelfs meer!) kunnen we niet bij iedereen persoonlijk langskomen om alle stalen en ingevulde documenten te verzamelen. Over heel Vlaanderen worden daarom inzamelpunten ingericht in deelnemende apotheken. Een lijst met inzamelpunten wordt je toegezonden via mail. We streven ernaar de inzamelpunten zo te organiseren dat je je maximum 10 km moet verplaatsen. Je hoeft de stalen en documenten ook niet persoonlijk in te leveren - je kan dat gerust overlaten aan iemand die je kent.

Extra info
6

Je vult de tweede online vragenlijst in

Text

Samen met de staalname zullen we je vragen om een tweede vragenlijst online in te vullen. Deze keer geen algemene vragen: we proberen een momentopname te maken van wat je deed en hoe je je voelde in de dagen voor de staalname. Ook dat kan (tijdelijk) een invloed uitoefenen op de samenstelling van je darmflora.

Extra info
7

Wij gaan aan de slag met de stalen

Text

Eens je alle documenten en stalen ingeleverd hebt bij een inzamelpunt en alle online vragenlijsten beantwoord hebt, zit jouw rol in deze eerste fase van het project erop. 

Voor ons begint het echte werk dan pas - met in de eerste plaats het ontrafelen van de samenstelling van jouw darmflora, en die van de andere vrijwilligers, via een metagenoo​manalyse​.

We kunnen onmogelijk individuele resultaten vrijgeven. Dat is niet de bedoeling van het onderzoek; de informatie is bovendien wetenschappelijk geformuleerd en (nog) niet interessant voor je dagelijkse leven. We houden je wel op de hoogte van de vorderingen van het project. Deelnemers die daartoe bereid zijn, krijgen bovendien de kans om meerdere keren een staal te leveren, zodat we een inzicht krijgen in hoe de darmflora varieert binnen elk individu en waarom veranderingen optreden.